Eurozóna stále potřebuje naši podporu, zní z Evropské centrální banky

Evropská centrální banka

Evropská centrální banka Zdroj: Profimedia

Ekonomika eurozóny je slabší, než se očekávalo, a stále potřebuje "významnou" podporu Evropské centrální banky (ECB). Prohlásil to v úterý její prezident Mario Draghi před Evropským parlamentem.

Řekl, že stav ekonomiky eurozóny je neuspokojivý a ve střednědobém horizontu je stále zapotřebí značného množství stimulů měnové politiky.

ECB na prosincovém zasedání ohlásila ukončení programu nákupů dluhopisů, zopakovala však, že její úrokové sazby by měly přinejmenším do letošního léta zůstat na rekordních minimech. Investoři ale nepředpokládají, že by banka sazby zvýšila před rokem 2020. Základní úroková sazba ECB se v současnosti nachází na rekordním minimu nula procent.

Banka prostřednictvím programu nákupu dluhopisů pumpovala do ekonomiky eurozóny nově natištěné peníze od března 2015. Od té doby na ně celkově vynaložila kolem 2,6 bilionu eur (66,5 bilionů korun). Nyní peníze ze splácených dluhopisů hodlá reinvestovat. Tyto reinvestice budou podle ECB pokračovat i poté, co se zahájí zvyšování úroků.