Evropa pod přívalem sněhu: Počasí trápí Británii, Nizozemsko i Švýcarsko

Wiesbaden, Německo, Sníh

Wiesbaden, Německo, Sníh Zdroj: ctk

Řidiči na většině území Británie se potýkají s namrzlými silnicemi a sněhem a britské úřady varují před tvorbou ledovky. Kvůli rozmarům zimního počasí musela být již v pátek uzavřena letiště v Leedsu a Liverpoolu. Kvůli nepříznivým meteorologickým podmínkám mělo v sobotu potíže i amsterodamské letiště, které několik letů zrušilo. Během dne sněžilo i ve Švýcarsku či na jihozápadě Německa, kde by v pohoří Černý les mohlo napadnout až 40 centimetrů sněhu.

Zpravodajská stanice BBC varovala, že náledím jsou nejvíce ohroženy sever Anglie, Wales, jižní Skotsko a Severní Irsko. V anglickém regionu East Midlands severně od Londýna se zhruba 2000 domácností ocitlo bez dodávek elektrické energie.

Británii zasáhlo sněžení již v pátek, což vyústilo v noční chaos na silnicích. Zhruba třicet lidí včetně těhotné ženy muselo strávit noc v kostele v Sheffieldu poté, co jejich dálkový autobus uváznul v závějích. Podobný osud potkal řadu řidičů na dálnici M1, která spojuje Londýn se severní Anglií.

Tisíce aut zůstaly přes noc zablokované ve francouzských Alpách
Tisíce aut v noci na dnešek kvůli závějím a trvajícímu silnému sněžení uvízly v alpských oblastech Savojska na východě Francie. Úřady se podle agentury AFP snažily zajistit pro motoristy ubytování, ale mnozí řidiči přesto museli noc strávit ve svých vozech. Ve Švýcarsku varují na lavinové nebezpečí v Alpách a přívaly sněhu způsobily dopravní problémy v Bratislavě.

Na savojských silnicích uvízlo v už sobotu odpoledne na 15 tisíc vozidel. Podle místních úřadů neustálý příval sněhu velmi ztížil dopravu, a to zejména kolem lyžařských středisek.

Úřady v sobotu vyzývaly automobilisty, aby nejdříve zastavili a vyhledali si na noc ubytování. Ve čtyřiceti obcích postižené oblasti byly podle AFP k dispozici noclehy pro 10 tisíc lidí.

Frankfurt, Německo, SníhFrankfurt, Německo, Sníh | ctk

Špatné počasí v Británii potrvá až do středy

Meteorologický úřad vydal pro celé území Spojeného království takzvanou žlutou výstrahu, která je nejnižší ze tří stupňů a znamená varování před nepříznivými podmínkami. Meteorologové předpokládají, že špatné počasí bude panovat až do středy. Dopravu na silnicích může navíc zkomplikovat tání sněhu a jeho opětovné zmrznutí.

Kvůli přívalům sněhu byla v pátek uzavřena britská letiště v Liverpoolu a Leedsu, aby technické služby mohly vyčistit vzletové a přistávací dráhy. Část letů byla přesměrována do Manchesteru, kde se kvůli tomu cestující potýkali se zpožděními.

Lufthansa, Německo, odmražováníLufthansa, Německo, odmražování | ctk

Komplikace se dotkly a dotknou i Prahy

Naopak nizozemské aerolinky KLM ohlásily, že některé jejich lety odbavované na amsterodamském letišti Schiphol budou zrušeny, případně zpožděny. Důvodem jsou předpovědi sněžení. Komplikace se dotkly i cestujících z Prahy, neboť dopolední linka mezi Prahou a Amsterodamem byla odřeknuta. Odpoledních letů se problémy netýkaly.

Média ve Švýcarsku informovala, že po Vánocích na blátě napadl konečně poprvé v letošní zimní sezoně sníh i v nížinách a údolích. Policisté hlásí kvůli sněhové nadílce řadu dopravních nehod, jen v kantonu Bern se jich podle portálu tagesanzeiger.ch událo více než šest desítek. Meteorologové na většině území Švýcarska vyhlásili varování před sněžením. To doprovází také prudký vítr, který v horách dosahuje v nárazech až 120 kilometrů v hodině.

Odpolední let z Prahy do Curychu nabral 90 minut

Potíže ve Švýcarsku měla i železnice: vlaky nejezdily například mezi Ženevou a Bernem, ochromena byla i příměstská železnice v metropoli. S hustým sněžením se potýkalo letiště v Curychu, které odbavovalo lety se zhruba hodinovým zpožděním. Letiště Václava Havla Praha na svém webu uvedlo, že odpolední let z Curychu do české metropole nabral asi 90 minut zpoždění. Večerní linka z Curychu přiletěla do Prahy s hodinovým zpožděním, zpět do Švýcarska odletěla oproti řádu asi o 30 minut později.

Frankfurt, Německo, SníhFrankfurt, Německo, Sníh | ctk

Zima v plné síle vstoupila také do východní Francie. V alpských oblastech Savojska zastavily přívaly sněhu na 15.000 aut. Úřady vyzvaly řidiče, aby do hor nejezdili, a ti, co se už na cestu vydali, aby jízdu přerušili. Města a horská střediska jako Aix-les-Bains, Albertville, Chambéry či Moutiers pro posádky aut zřídila nouzová ubytování.

Na severu země byl kvůli silnému větru uzavřen přístav v Calais. Poryvy větru o rychlosti až 160 kilometrů v hodině zde také povalily část nového železného plotu, který má zabránit, aby na lodi mířící do Británie proklouzli běženci, napsal server BBC.