Evropská komise chce zjednodušit pomoc bankám

euro, peníze

euro, peníze Zdroj: profimedia.cz

Jakmile eurozóna založí nový dohled nad bankovním sektorem, nebude přímá rekapitalizace bank z eurozóny vyžadovat státní garance. Uvedla to dnes Evropská komise, jejíž zpráva katapultovala vzhůru kurz eura. Komise tak totiž potvrdila, že pomáhat bankám bude mnohem snazší než dosud.

„Rád bych vyjasnil, že nebudou potřeba žádné státní garance za banky, které budou přímo rekapitalizovány ze záchranného fondu ESM,“ řekl mluvčí komise Simon O'Connor, jehož citovala agentura Reuters. Jeden z činitelů eurozóny přitom v pátek tvrdil, že státní garance lze zrušit „až ve velmi vzdálené budoucnosti“.

ESM, plným názvem Evropský stabilizační mechanismus, je stálým záchranným fondem eurozóny a fungovat má začít už v těchto dnech. Nahradí dočasný záchranný fond EFSF. Dohled nad bankami by měl podle dohody v Evropské radě fungovat někdy příští rok.

„ESM bude moci regulérně rozhodovat, jakmile bude fungovat jednotný dozorový mechanismus, který schválí nástroj umožňující přímou rekapitalizaci bank,“ uvedla komise.

David Klimeš: ESM je dárek pro všechny euroskeptiky

Milena Vicenová: EU stojí na křižovatce. Teď už doopravdy

Euro, které se vůči dolaru pohybuje kvůli dluhové krizi kolem dvouletého minima, po zprávě Evropské komise vyrazilo prudce vzhůru. Zatímco dopoledne dál ztrácelo a kleslo až na 1,2225 USD, po zprávě všechny ztráty smazalo a vystoupilo až na 1,2316 USD.