Evropská unie kvůli Litvě žaluje Čínu u Světové obchodní organizace

Evropská unie žaluje Čínu u Světové obchodní organizace. Důvodem je čínský bojkot litevských výrobků.

Evropská unie žaluje Čínu u Světové obchodní organizace. Důvodem je čínský bojkot litevských výrobků. Zdroj: e15.cz

Podle kritiků může trvat roky než Světová obchodní organizace o sporu rozhodne.
Kandidátka na francouzského prezidenta Marine Le Penová se tvrdě opřela do svého rivala Érica Zemmoura, který stejně jako ona cílí na pravicové voliče.
Kandidát na francouzského prezidenta - bývalý novinář Éric Zemmour je známý svými antiislámskými a krajně pravicovými názory.
Společnost BioNTech investuje padesát milionů eur do svého závodu v Marburku. Zvýší také počet tamních zaměstnanců o padesát procent.
5
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Le Penová kritizuje prezidentskou kampaň Zemmoura

Předsedkyně nacionalistické Národní fronty Marine Le Penová, která se letos opět uchází o úřad francouzského prezidenta, se ostře vymezila vůči svému protikandidátovi Éricovi Zemmourovi. Podle Le Penové je Zemmourova antimigrační kampaň „příliš extrémní i pro ni“. Le Penová, jež dříve sbírala převážně krajně pravicové hlasy tak bude podle zahraničních komentátorů v nadcházejících volbách zjevně cílit na širší spektrum voličů. Počínaje dnešním dnem mohou francouzští politici začít sbírat 500 podpisů volených státních úředníků, které jsou potřeba pro kandidaturu v prezidentských volbách.     

Brusel se zastal Litvy

Evropská unie žaluje Čínu u Světové obchodní organizace (WTO). Důvodem jsou nátlakové praktiky Číny vůči Litvě. Ty podle eurokomisaře pro obchod Valdise Dombrovského představují hrozbu pro integritu jednotného trhu. Čína od prosince bojkotuje litevské výrobky, případně výroby s litevskými komponenty. Popudilo ji loňské otevření tchaj-wanského zastupitelského úřadu ve Vilniusu. Agentura Bloomberg nicméně podotýká, že žaloba má spíše symbolický význam. Potrvá roky, než o ní WTO rozhodne a i kdyby EU zvítězila, Peking může verdikt vetovat.  

Z trhů a burz 

Evropským trhům vládli těžaři 

Burzy s cennými papíry ve Spojených státech uzavřely středeční obchodování smíšeně. Index S&P 500 se snížil o 0,15 procenta. Dow Jones odepsal 0,38 procenta. Technologický Nasdaq Composite se však o 0,02 procenta zvedl. Evropské akcie včera naopak mohutně posilovaly. Vzhůru je táhly zejména těžařské společnosti. Panevropský benchmark STOXX Europe 600 zpevnil o 1,68 procenta. Německý DAX si připsal 2,22 procenta. Francouzský CAC 40 vyrostl o 2,11 procenta. Nizozemský AEX stoupl o 1,7 procenta a britský FTSE 100 skončil v zisku 1,33 procenta. 

BioNTech rozšíří továrnu v Marburku

Německá biotechnologická společnost BioNTech, která vyvinula jednu z nejpoužívanějších vakcín proti koronaviru, investuje padesát milionů eur, asi 1,2 miliardy korun, do rozšíření své továrny v západoněmeckém Marburku. Současně plánuje v tomto závodě navýšit počet zaměstnanců o polovinu. V Marburku nyní pracuje kolem pěti set lidí. BioNTech tak reaguje na vysokou poptávku po posilovacích dávkách antikoronavirové vakcíny. Chce také začít vyrábět očkovací látky proti dalším nemocem jako je malárie nebo herpes. Akcie společnosti ve středu posílily o 2,69 procenta na 160,7 dolaru.   

Video dne

„Šéf Fedu Jerome Powell řekl, že americká centrální banka je připravena zvednout úrokové sazby v březnu.“  

Stane se dnes

  • Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) se v Bruselu setká s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem a dalšími činiteli aliance. Jednat budou o napjaté situaci na Ukrajině i české pozici v NATO.
  • Pokračují italské prezidentské volby. Ani včerejší třetí kolo hlasování nenašlo vítězného kandidáta. 
  • Své čtvrtletní hospodářské výsledky oznámí americký technologický gigant Apple.