Evropská unie podpoří Afghánistán sumou ve výši 1,2 miliardy eur

Afghánistán

Afghánistán

teroristé v Afghánistánu
Český premiér Petr Nečas  navštívil 1. a 2. září české vojáky v misi ISAF v Afghánistánu.
Státní příslušnost zabitých cizinců zatím zveřejněna nebyla. Síly NATO v Afghánistánu útok potvrdily s tím, že podle dostupných informací mezi oběťmi nejsou žádní koaliční vojáci.  (Foto ČTK)
Afghánistán, armáda
Slovensko má také své vojáky v Afghánistánu
12
Fotogalerie

Evropská unie podpoří v příštích letech Afghánistán částkou 1,2 miliardy eur (asi 32,5 miliardy korun) a čeká, že klíčoví světoví partneři přispějí Kábulu podobně tak, aby podpora zemi zůstala na stejné či obdobné úrovni jako dosud. Prohlásila to šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. Jednoznačně přitom odmítla rozvojovou pomoc zemi sužované vleklým konfliktem spojovat s její spoluprací při řešení migrační krize.

"Chceme vyjádřit pokračující podporu mezinárodního společenství nejen slovy," poznamenala Mogheriniová.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun při příchodu na bruselské jednání zdůraznil, že afghánská vláda prezidenta Ašrafa Ghaního a premiéra Abdulláha Abdulláha zahájila "úctyhodné reformní úsilí". Skutečně se podle něj snaží změnit životy Afghánců, kteří "trpěli příliš mnoho" v důsledku politických, sociálních a ekonomických problémů a především kvůli extremismu a terorismu.

Dnešní setkání zástupců více než 70 států a dvou desítek mezinárodních organizací v Bruselu by mělo zajistit udržení finanční podpory Afghánistánu do roku 2020 ve stejné či velmi podobné výši jako před čtyřmi lety na mezinárodní konferenci v Tokiu. Tehdy se mezinárodní dárci zavázali poskytnout Kábulu na čtyři roky celkem 16 miliard dolarů (tehdy 335 miliard korun).

Udržení finanční podpory je pro Afghánistán klíčové. Přestože se tamní vládě podařilo zlepšit výběr daní, je ze svých vlastních příjmů schopna pokrýt jen pětinu výdajů v civilní oblasti a jen asi desetinu toho, co je třeba platit na bezpečnost. S podporou ozbrojených sil dál svou nebojovou operací Resolute Support (Rozhodná podpora) pomáhají země NATO společně s dalšími partnery.

Náměstek českého ministra zahraničí Václav Kolaja v Bruselu novinářům řekl, že Praha bude dál každý rok přispívat 20 miliony korun. Vláda o tom rozhodla už před prázdninami. Stejně vysokou částku Afghánistán získá na rozvojovou spolupráci. Česko také dál počítá se svými vojáky v asijské zemi spolu s partnery v NATO.

Rozsáhlá konference začala už v úterý diskusí o možnostech, jak zlepšit postavení afghánských žen. Večer se uskutečnila řada dvoustranných a vícestranných schůzek.

Mogheriniová se dnes zmínila o diskusi hlavních mezinárodních a regionálních hráčů spolu s OSN a ministrem zahraničí USA Johnem Kerrym. Cílem podle ní bylo hledání shody na podpoře míru a usmíření v Afghánistánu. "Rozvoj a mír v Afghánistánu jsou pro region klíčovou věcí," zdůraznila šéfka unijní diplomacie.

Mogheriniová dnes odmítla spojovat podporu afghánské stability s řešením evropské migrační krize, která dnes není na programu jednání. Nedávno se EU s Kábulem dohodla, že Afghánistán bude přebírat zpět své migranty, kteří jsou nyní v unii druhou nejčastější skupinou žadatelů o azyl.

Podle náměstka Kolaji ale obě věci souvisejí a dnešní dárcovská konference umožnila uzavření nedávné dohody o migraci.

jd ank