v Afghánistánu se zpronevěří osmina zahraniční pomoci, upozorňuje Transparency

Německý voják v Afghánistánu, ilustrační foto

Německý voják v Afghánistánu, ilustrační foto Zdroj: Staff Sgt. Jose L. Rodriguez, wikimedia

Afghánistán
Čeští vojáci v Afghánistánu
Čeští vojáci z 601. skupiny v Afghánistánu
Letecké doručování zásob v Afghánistánu
Francouzští vojáci v Afghánistánu
7
Fotogalerie

Korupce zůstává hlavní překážkou, která brání zlepšení situace v Afghánistánu, v zemi se zpronevěří zhruba osmina zahraniční pomoci. U příležitosti dárcovské konference v Bruselu to uvedla mezinárodní nevládní organizace Transparency International (TI). Kábulu proto radí urychlit v této oblasti reformy. Konference se koná dnes a ve středu.

"Korupce přiživuje současnou válku a narušuje účinnost mezinárodní pomoci za miliardy dolarů," řekl podle agentury AFP zástupce TI Srirak Plipat.

Vláda v Kábulu, která je u moci od roku 2014, by se tak podle TI měla zaměřit na boj s korupcí, a to ve 22 konkrétních krocích, včetně například zavedení majetkových přiznání. Kabinetu se ale zatím podařilo splnit sotva dva, včetně zřízení protikorupční centrály, která se zatím zabývala jen 20 případy. Denně se jich ale stane několik stovek, upozornila TI.

Ve středu by měli účastníci dárcovské konference na podporu Afghánistánu přislíbit pomoc v objemu 12 miliard dolarů (290 miliard korun), které by měly být vyplaceny v průběhu příštích čtyř let.