Evropská unie zakáže Bělorusům létat nad svým územím. Polsko důl Turów neuzavře

Polsko se nepodřídí Soudnímu dvoru Evropské unie a odmítá zastavit kontroverzní těžbu hnědého uhlí v dole Turów. Řekl to polský premiér Mateusz Morawiecki (na snímku). Podle Česka důl ohrožuje životní prostředí v Libereckém kraji.

Polsko se nepodřídí Soudnímu dvoru Evropské unie a odmítá zastavit kontroverzní těžbu hnědého uhlí v dole Turów. Řekl to polský premiér Mateusz Morawiecki (na snímku). Podle Česka důl ohrožuje životní prostředí v Libereckém kraji. Zdroj: Reuters

Lídři Evropské unie se na včerejším summitu dohodli na odvětě za nedělní incident v Minsku. Běloruské aerolinky nebudou moci létat nad vzdušným prostorem EU.
Americká společnost Live Nation očekává, že poptávka po živých koncertech bude příští rok vyšší než před pandemií.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Unijní odveta za incident v Bělorusku

Evropská unie zakáže běloruským aerolinkám létat nad svým vzdušným prostorem a chystá proti Minsku i další hospodářské sankce. V pondělí se na tom shodli prezidenti a premiéři unijních zemí na mimořádném summitu. Jedná se o odvetu za nedělní únos letadla společnosti Ryanair, během kterého běloruské úřady zatkly tamního disidenta a novináře Romana Protaseviče. Šéf Ryanairu Michael O’Leary incident označil za „státem sponzorované pirátství“. Britská vláda doporučila svým leteckým dopravcům vyhýbat se běloruskému vzdušnému prostoru. Litevské úřady zakázaly létat přes Bělorusko letadlům, které letí do Litvy či z Litvy. Naopak Rusko se Bělorusů zastalo. Současné napětí včera vyostřilo též vzájemné vyhoštění diplomatů Lotyšska a Běloruska.

Varšava odmítá zastavit kontroverzní těžbu

Polsko se nadále pře s Českou republikou kvůli těžbě v hnědouhelném dole Turów, který se nachází poblíž česko-polských hranic. Polský premiér Mateusz Morawiecki včera večer prohlásil, že jeho země práce v uhelném dole nepřeruší, neboť by se jednalo o „ekologickou a energetickou katastrofu“. Je však ochotný s českou stranou nadále vyjednávat a hledat společné řešení problému. Morawiecki tak nebude respektovat rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie, který minulý týden nařídil Varšavě Turów neprodleně uzavřít, dokud nebude spor s Českem vyřešen. Polákům tak nyní hrozí vysoká pokuta. Tuzemské úřady proti dolu dlouhodobě protestují, neboť podle nich ohrožuje kvalitu pitné vody v Libereckém kraji. Z toho důvodu se také v únoru obrátily na unijní justici.     

Z trhů a burz 

Akciové trhy rostly, podražila ropa

Americké akcie zahájily týden růstem. Dařilo se zejména firmám z technologického odvětví. Index S&P 500 se zvedl téměř o jedno procento. Dow Jones posílil o 0,54 procenta a Nasdaq Composite vyskočil o 1,41 procenta. Výrazně zdražila ropa. V plusu překvapivě zakončily i všechny hlavní ukazatele západní Evropy navzdory novému geopolitickému napětí kvůli incidentu v Bělorusku. Panevropský index STOXX Europe 600 zpevnil o 0,14 procenta. Britský FTSE 100 přidal 0,48 procenta a francouzský CAC 40 se zlepšil o 0,35 procenta. Na německé burze se včera kvůli státnímu svátku neobchodovalo.    

Živá zábava se vrací

Americká společnost Live Nation Entertainment, která je největším promotérem živé zábavy na světě, očekává, že rok 2022 bude z hlediska tržeb úspěšnější než rok 2019. Řekl to prezident korporace Joe Berchtold serveru CNBC. Poptávka po živých koncertech bude na základě Berchtoldova mínění vysoká i v příštích letech vzhledem k nedostatku těchto akcí během pandemie. Live Nation prý už nyní eviduje výrazně vyšší počet připravovaných vystoupení než před koronakrizí. Na brzké oživení daného sektoru sázejí i investoři. Akcie Live Nation za letošní rok vyrostly o 25 procent a korporace tak dosáhla tržní hodnoty přesahující dvacet miliard dolarů, tedy 415 miliard korun.   

Tweet dne

Nejbohatším člověkem světa je Evropan. Francouzský miliardář Bernard Arnault, šéf skupiny luxusního zboží LVMH, se v pondělí dotáhl na dosavadního lídra žebříčku Jeffa Bezose, když si akcie jeho společnosti v Evropě polepšily o bezmála půl procenta. Arnault ovládá aktuálně majetek v hodnotě přes 186 miliard dolarů, více než 3,8 bilionu korun. 

Stane se dnes

  • Koná se virtuální debata na téma „Přispěje nová průmyslová politika k technologické soběstačnosti Evropy?“ Pořádá ji Zastoupení Evropské komise v Česku a tuzemská Kancelář Evropského parlamentu.
  • Pokračuje mimořádný summit Evropské unie, na kterém se bude mimo jiné probírat společný postup členských zemí proti pandemii koronaviru a klimatickým změnám.
  • Český ministr zahraničí Jakub Kulhánek navštíví Berlín, kde bude jednat se svým německým protějškem Heikem Maasem.
  • Spojené státy si připomínají jeden rok od úmrtí Afroameričana George Floyda, jehož smrt při nepřiměřeném policejním zákroku vyvolala celosvětové protesty proti rasismu a policejnímu násilí. Prezident USA Joe Biden dnes přijme v Bílém domě Floydovu rodinu.
  • Institut Ifo bude informovat o vývoji podnikatelské důvěry v Německu za květen.