Evropské banky potřebují 115 miliard. Nároky vzrostly nejvíc na ty německé

Pokud se budou chtít evropské banky úspěšně vypořádat s dopady prohlubující se dluhové krize v eurozóně, budou muset navýšit svůj kapitál o 114,7 miliardy eur (2,9 bilionu korun). To je téměř o osm procent více, než se předpokládalo před dvěma měsíci. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na zdroje obeznámené se zprávou Evropského bankovního úřadu (EBA). Výrazně stouply hlavně nároky na německé banky a potvrdila se hrozba zestátnění tamní Commerzbank.

V říjnu EBA odhadl, že banky budou potřebovat 106,4 miliardy eur. Potřeba nových peněz výrazně vzrostla hlavně u bank v Německu, a to na 13,1 miliardy eur z říjnových 5,2 miliardy. Banky ve Francii budou potřebovat 7,3 miliardy eur, ve Španělsku 26,2 miliardy eur a v Itálii 15,4 miliardy eur. Ze 71 testovaných evropských bank jich bude potřebovat další kapitál 31, dodala EBA.

Zvýšení potřebné částky způsobila hlavně nová kalkulace hodnoty státních dluhopisů v držení bank. Předchozí odhad počítal s cenou obligací v červnu, nová bere v úvahu cenu z konce září.

Hrozba znárodnění Commerzbank zesílila

V Německu potřebuje nejvíce peněz Commerzbank – 5,3 miliard eur. To u ní posiluje hrozbu zestátnění, protože odhad samotné banky byl, že bude muset sehnat jen 2,9 miliardy eur. Vládní fond za finanční krize poskytl Commerzbank finanční injekci za 25 procent jejích akcií. Pokud by jí měl nyní zajistit dodatečný kapitál, musel by podle dřívějších informací týdeníku Spiegel získat už většinu akcií. Další německá banka - Deutsche Bank - musí doplnit 3,2 miliard eur.

Řecké banky by potřebovaly navýšit kapitál o 30 miliard eur, to by mělo být pokryto ze záchranného balíku pomoci.

Z italských bank musí dodatečný kapitál doplnit hlavně UniCredit - téměř osm miliard eur. Banky, která má významné aktivity i na českém trhu, už dříve oznámila, že výbor ředitelů UniCredit schválil plán vydání nových akcií až za 7,5 miliardy eur. Do roku 2015 také plánuje snížit počet svých zaměstnanců v Itálii o zhruba 5200 a v rámci úsporných opatření zruší podle informovaných zdrojů svou londýnskou pobočku obchodování se západoevropskými akciemi.

Rakouským bankám, včetně matek těch českých, podle EBA chybí kapitál za 3,9 miliardy eur. Erste Group, do které patrí i Česká spořitelna, bude podle nových požadavků na kapitálovou přiměřenost potřebovat kapitál v objemu 743 milionů eur. Raiffeisen Group oznámila, že podle nových kriterií musí navýšit kapitál o 2,1 miliardy eur, tedy o 400 milionů méně, než se čekalo.

Potřeba dalšího kapitálu u vybraných evropských bank

Banka Potřebný dodatečný kapitál (v miliardách eur)
UniCredit 7,974
Commerzbank 5,305
Deutsche Bank 3,239
Société Générale 2,131
Raiffeisen Zentralbank 2,127
BNP Paribas 1,476
Erste Group 0,743
KBC 0
ING Bank 0

Navýšení kapitálu má obnovit důvěru

Banky mají do 20. ledna představit své plány na rekapitalizaci a doplnit své rezervy musí do konce června. Dodatečný kapitál banky potřebují kvůli tomu, aby se důležitý ukazatel jejich kapitálové přiměřenosti dostal na devět procent. Ukazatel vyjadřuje poměr objemu kvalitního kapitálu k celkovým aktivům banky.

Evropské banky mají miliardy eur v rizikových vládních obligacích. Spolu s prohlubování dluhové krize v regionu se zvyšují i obavy investorů, zda budou banky schopné se vyrovnat s případnými ztrátami z těchto obligací. To způsobilo rovněž zmražení poskytování mezibankovních půjček, což ohrožuje celou ekonomiku. Navýšení kapitálu bank má obnovit důvěru v bankovní sektor.