Evropské firmy ztrácejí ve světě význam

Shell

Shell Zdroj: ctk

Slabé euro a evropská dluhová krize se velmi negativně odrazily i žebříčku nejdražších světových firem. Mezi první stovku se dostalo pouze 32 evropských firem, z nich jsou čtyři německé.

Americké a čínské firmy jsou úspěšné, Evropa se držíí, ale z posledních sil. Takový je výsledek globálního žebříčku 100 nejcennějších firem kótovaných na burze, který vytvořila účetní a poradenské společnost Ernst & Young. Evropských společností je v žebříčku jen 32, tedy necelá třetina. Před 18 měsíci bylo zastoupeno 36 evropských firem.

V USA se podařilo trend obrátit. Před finanční krizí, v roce 2007 bylo v žebříčku zastoupeno 32 amerických společností a v současné době jich je již 43.

Pořadí firem podle tržní kapitalizace v milionech dolarů

Nejcennější firmy světaNejcennější firmy světa | ernst and young

„Klesající význam Evropy v žebříčku způsobilo slabé euro pouze částečně, uvedl Thomas Harms, partner Ernst & Young Hlavní příčinou je krize v eurozóně. „Dluhová krize se v současné době vznáší jako Damoklův meč nad celou Evropou,“ říká Harms. Nejistota je velká a investoři jsou s investicemi do evropských společností velmi opatrní.

Z evropských firem si v žebříčku zachovaly pozici zejména německé podniky. Stejně jako v minulém roce uspěly společnosti , SAP, Volkswagen a BASF.

Apple, Exxon a PetroChina jsou nejdražší společností na světě

Čtyři z pěti nejcennějších firem v aktuálním žebříčku pochází ze Spojených států. Výrobce počítačů a energetický gigant . Čínský ropný gigant PetroChina dosáhla třetího místa. Čtvrtý post patří a na páté příčce je americký obchodní řetězec Wal-Mart. V první desítce je z Evropy pouze Royal Dutch Shell.