Evropský parlament žaluje Evropskou komisi kvůli uvolnění peněz Maďarsku

Šéfka Evropského parlamentu Roberta Metsolaová

Šéfka Evropského parlamentu Roberta Metsolaová Zdroj: Reuters

Evropský parlament žaluje Evropskou komisi u Soudního dvora Evropské unie v Lucemburku kvůli spornému uvolnění peněz z unijních fondů Maďarsku. Uvedla to agentura DPA, která se informaci dozvěděla ze čtvrtečního jednání předsedkyně EP Roberty Metsolaové s předsedy jednotlivých europarlamentních frakcí. 

Podle DPA se komise nezastali ani spolustraníci předsedkyně EK Ursuly von der Leyenové z frakce evropských lidovců. O chystaném kroku už v úterý psal bruselský server Politico, podle něhož měli ve čtvrtek dát lídři politických skupin v EP Metsolaové konečnou zelenou, aby podala žalobu k soudu do 25. března.

Už v pondělí večer se vyslovil velkou většinou pro podání žaloby výbor pro právní záležitosti Evropského parlamentu. Europoslanci tak chtějí objasnit, zda rozhodnutí komise bylo v souladu s unijním právem.

Evropská komise se rozhodla odblokovat přes deset miliard zmrazených eur (více než 250 milionů korun) z unijních podpůrných fondů i přes přetrvávající kritiku porušování principů právního státu v Maďarsku. EK přitom tvrdila, že maďarský premiér Viktor Orbán splnil požadované podmínky.

Částku 10,2 miliardy eur uvolnila von der Leyenová loni v prosinci před klíčovým summitem členských zemí EU. Vpředvečer summitu přitom Orbán vyhrožoval, že zablokuje společnou pozici EU vůči zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou. Rozhodnutí uvolnit peníze ostře kritizovali europoslanci a dokonce i úředníci EK jako ústupek Orbánovu vydírání.

Podle DPA je nanejvýš neobvyklé, aby Evropský parlament žaloval Evropskou komisi u unijního soudu. Už v roce 2021 europarlament žaloval von der Leyenovou a její tým kvůli tomu, že zpočátku šéfka komise nezahájila tehdy nový druh řízení kvůli porušování principů právního státu členskou zemí. Europarlament tehdy ale stížnost stáhl poté, co komise v dubnu 2022 začala příslušné nařízení vůči Maďarsku využívat. To umožňuje zmrazení peněz, pokud hrozí jejich zneužití kvůli provinění vůči právnímu státu.

Nová stížnost je podle DPA pozoruhodná především proto, že spolustraníci von der Leyenové nepodnikli žádné zjevné pokusy, aby jí zabránili. Von der Leyenovou přitom evropští lidovci minulý týden oficiálně navrhli jako svou kandidátku na další funkční období v čele Evropské komise. Z Evropské lidové strany (EPP) podle DPA zaznívalo, že vystupování proti žalobě by mohlo být nesprávně vnímáno jako podpora Orbánovi.