Evropští lídři debatovali o kvótách. Někteří byli dost agresivní, uvedl Babiš

Andrej Babiš zdraví prezidenty a premiéry zemí Evropské unie.

Andrej Babiš zdraví prezidenty a premiéry zemí Evropské unie. Zdroj: ČTK

Andrej Babiš několikrát v Bruselu zopakoval, že se kvůli uprchlickým kvótám může rozpadnout Evropská unie. Věří, že k tomu ale nedojde
Český premiér Andrej Babiš přijíždí 14. 12. 2017 vůbec své první jednání Evropské rady. Summit se koná jen den po jmenování jeho menšinové vlády
Německá Kancléřka Angela Merkelová na jednání Evropské rady v Bruselu. Před týdnem telefonovala Andreji Babišovi
Německá kancléřka Angela Merkelová při hovoru s českým premiérem Andrejem Babišem při jednání Evropské rady v Bruselu. Kancléřka mluvila chvíli i česky
Andrej Babiš poprvé jako premiér na jednání Evropské rady v Bruselu
8
Fotogalerie

Přibližně do půl jedné ráno diskutovali v noci na pátek šéfové států a vlád států Evropské unie o migrační problematice. Při odchodu před novináři neskrývali, že pohledy zemí se liší především ve "vnitřním rozměru" migrační problematiky, tedy ohledně vzájemné solidarity mezi členskými státy. Při odchodu z jednání to uvedla například německá kancléřka Angela Merkelová.

Večerní a noční neformální debata, ze které se žádné konkrétní závěry ani nečekaly, tak jen potvrdila to, co lídrům už počátkem týdne napsal předseda jejich schůzek Donald Tusk.

V dopise, kterým je do Bruselu pozval, totiž upozornil, že členské země rozděluje především otázka potřeby trvalého mechanismu přerozdělování migrantů podle kvót tak, jak jej pro případ krize do svého návrhu reformy unijního azylového systému už v květnu 2016 zapracovala Evropská komise.

Nový český premiér Andrej Babiš, pro kterého byl čtvrtek na summitu premiérou, při odchodu novinářům řekl, že v debatě o migraci "někteří byli dost agresivní". Myslí si ale, že zemím, které kvóty odmítají, se může podařit získat pro svůj pohled další spojence.

Země ze středu a východu EU, včetně České republiky, kvóty jednoznačně odmítají - a Babiš to neváhal jednoznačně zopakovat. Uvedl ale také, že Česká republika už nebude v otázce kvót přehlasována tak, jak se to stalo v září 2015, kdy státy přes odpor menšiny z nich prosadily jednorázový mechanismus přerozdělování žadatelů o azyl.

Možnost rozhodnout o věci "kvalifikovanou většinou", tedy hlasováním v ministerské radě ale stále není zažehnána. Upozornil na to v noci při odchodu z jednání předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Vyloučeno to podle něj není, pokud se o reformě unijního azylového systému nepodaří dohodnout konsensuálně.

Právě Tuskem svolaná "otevřená a přímá" debata má hledání konsensu pomoci. Podle informovaných činitelů EU nyní prezidenti a premiéři diskutovali daleko klidněji, než se v přípravných jednáních počátkem týdne dařilo diplomatům, kteří summit připravovali.

Na hledání konsensu ohledně toho, jak dál pokračovat s reformou unijního azylového systému, si šéfové států a vlád EU dali už v říjnu čas do poloviny příštího roku.