Evropští ministři financí dali zelenou výměně údajů o daních

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Ministři financí Evropské unie dosáhli politické shody nad návrhem automatické výměny informací o daňových rozhodnutích mezi členskými státy osmadvacítky. Ministr financí předsednického Lucemburska Pierre Gramegna novinářům řekl, že nová pravidla by mohla platit od počátku roku 2017.

Platná rozhodnutí si státy podle lucemburského ministra budou muset oznámit zpětně od roku 2012, u neplatných bude retroaktivita od roku 2014. Země unie tak rozšířily původní záměr návrhu směrnice.

„Smyslem je boj s agresivním daňovým plánováním a zajištění toho, aby firmy platily férové daně,“ řekl Gramegna. Připomněl, že komise s návrhem přišla teprve letos v březnu. Stalo se tak poté, co novináři odhalili rozsáhlé daňové dohody Lucemburska s mnoha velkými firmami, které společnostem umožňovaly platit v zemi velmi malé daně.

Cílem navrhované směrnice je lepší spolupráce mezi státy EU, které dosud informace o daňových rozhodnutích sdílejí jen málo i v případě, že mají právě přeshraniční dopad.

Když Evropská komise na jaře věc navrhovala, připomínala, že společnosti často spoléhají právě na nekomunikaci mezi daňovými správami jednotlivých zemí EU a na složitost daňových pravidel. Zisky proto přesouvají s cílem platit co nejnižší daně.