Exšéfka Hewlett-Packard zřejmě vstoupí do bojů o Bílý dům

exšéfka Hewlett-Packard Carly Fiorinová

exšéfka Hewlett-Packard Carly Fiorinová Zdroj: CC BY-SA 2.0: Gage Skidmore; Flickr.com

Do bojů o funkci prezidenta Spojených států se s velkou pravděpodobností brzy zapojí bývalá šéfka přední světové počítačové společnosti Hewlett-Packard Carly Fiorinová. Jednašedesátiletá podnikatelka, která už za republikány kandidovala před pěti lety do Senátu, dnes v televizi Fox News sdělila, že své plány by mohla oznámit na přelomu dubna a května.

Fiorinová označila pravděpodobnost svého vstupu do kampaně před volbami v příštím roce za „vyšší než 90 procent“, uvedla agentura Reuters. Dodala ale, že zatím svou kandidaturu oficiálně oznámit nemůže, protože ještě sestavuje volební tým a získává podporu a finanční zdroje.

Fiorinová řídila Hewlett-Packard v letech 1999 až 2005 a udělala z ní největšího výrobce počítačů na světě. V té době byla považována za jednu z nejvlivnějších žen podnikatelského světa. V roce 2005 byla Fiorinová nucena odstoupit z vedení firmy kvůli sporům o další strategii.

Působila poté jako poradce republikánského prezidentského kandidáta Johna McCaina a v roce 2010 svedla neúspěšný souboj o kalifornské křeslo v Senátu s demokratickou držitelkou tohoto úřadu Barbarou Boxerovou.

První byl Ted Cruz

Jako první ohlásil před týdnem svou kandidaturu na prezidenta USA texaský republikánský senátor Ted Cruz. Očekává se, že mezi republikány bude zájem o prezidentskou kandidaturu mimořádně veliký.

Ke Cruzovým možným soupeřům v rámci Republikánské strany patří například guvernér Wisconsinu Scott Walker či bývalý floridský guvernér Jeb Bush. Mezi demokratky je nejvýznamnější možnou adeptkou bývalá senátorka a ministryně zahraničí Hillary Clintonová.