Exxon Mobil přišel o vrcholného manažera, zastřelili ho v Bruselu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Americký ropný gigant Exxon Mobil přišel o jednoho ze svých čelných představitelů. Brita Nicholase Mockforda zastřelili neznámí útočníci na předměstí Bruselu na ulici před zraky jeho manželky, informovala dnes agentura AP. Vraždu vyšetřuje belgická prokuratura.

O život přišel již v neděli 14. října, chvíli poté, co odešel z italské restaurace v Neder-over-Heembeek. Podle kusých dostupných informací Mockford s manželkou šli po ulici k autu, když se dva muži pokusili ženě ukrást kabelku. Mockforda, otce tří dětí, pak útočníci zasáhli čtyřmi výstřely. Muž zemřel na místě.

Belgické úřady na celý případ uvalily přísné informační embargo, což se podle nich v podobných případech běžně děje. Mluvčí nadnárodního kolosu prohlásil, že firma je tragickou smrtí jednoho ze svých šéfů šokována.

Agentura Reuters popisuje událost trochu rozdílně. Svědkyně vraždy prý uvedla, že slyšela tři výstřely, poté zavolala policii. V manželce oběti rozpoznala zákaznici kadeřnictví, které patří jejímu muži. „Ta žena byla v šoku, pořád opakovala, že pachatelé požadovali peníze, peníze a auto, auto. Čin působil jako krádež vozu,“ popsala svědkyně bezprostřední reakci partnerky Mockforda.

Policie měla proto nejdříve podezření, že šlo o neúspěšný pokus o odcizení automobilu. Pachatelé Mockfordův sportovní vůz Lexus po střelbě nechali na místě.

Majitel italské restaurace Marcello Minacapelli prohlásil, že pár nepatřil mezi pravidelné hosty a že z podniku odešel kolem desáté hodiny večerní. Samotnou vraždu restauratér neviděl.

Bruselští žalobci podle Reuters odmítli detaily a okolnosti případu až do dopadení pachatelů jakkoli komentovat.

Okrádání lidí na ulicích je v některých částech Bruselu a okolí poměrně rozšířené, přičemž někteří místní politici za tím kromě jiného vidí i vliv přistěhovalců. K podobným tragickým případům ale dochází spíše výjimečně.

Devětapadesátiletý Mockford byl manažerem chemické divize Exxon Mobilu. Pracoval jako vedoucí oddělení na předměstí Bruselu v Mechelenu. Ve firmě byl celkem 38 let. Kromě Belgie působil i ve velké Británii a Singapuru.