Exxon vysoudil na Venezuele za znárodnění majetku jen miliardu

Hugo Chavéz

Hugo Chavéz Zdroj: Reuters

Mezinárodní arbitráž přiznala americkému ropnému koncernu Exxon Mobil právo dostat od Venezuely odškodnění za znárodnění jeho tamního majetku. Přiznaná suma 908 milionů dolarů (17,9 miliardy korun) je ale jen necelou desetinou maximálního požadavku společnosti a odpovídá návrhu Caracasu.

Dva venezuelské vládní zdroje v sobotu agentuře Reuters sdělily, že sbor arbitrů Mezinárodní obchodní komory (ICC) dosáhl v případu z roku 2007 rozhodnutí, které je pro Venezuelu příznivé. Podle dnešního oznámení americké firmy ICC potvrdila, že venezuelská státní společnost PDVSA „má vůči Exxon Mobil smluvní závazek. Uznaná částka činí 907 588 000 dolarů“.

Spor mezi Venezuelou a americkými firmami Exxon a ConocoPhilllis začal v roce 2007, kdy vláda socialistického vůdce Huga Cháveze zestátnila jejich projekty těžby ropy v oblasti řeky Orinoko. Exxon původně požadoval kompenzaci až deset miliard dolarů, PDVSA však ohodnotila jeho majetek po vyplacení věřitelů na jednu miliardu dolarů.

Na Venezuelu bylo v souvislosti se znárodněním majetku zahraničních firem podáno kolem 20 žalob a žaloby firem Exxon Mobil a ConocoPhillips jsou z nich nejvetší. Obě firmy požadovaly úhrnnou kompenzaci až 40 miliard dolarů, ministr ropného průmyslu Rafael Ramírez ale v roce 2011 uvedl, že vláda nehodlá vyplatit oběma firmám více než 2,5 miliardy dolarů.

Světové ropné společnosti mají o investice v pánvi Orinoka nadále velký zájem, protože jde potenciálně o jedno z největších nalezišť ropy na světě. Loni podepsaly několikamiliardové dohody o investicích v oblasti americký Chevron a španělský Repsol.

Kvůli obavám ze znárodňování však jsou investice do těžby ropy ve Venezuele hluboko pod svým potenciálem. Těžba ropy v zemi v posledních letech i přes rekordní světové ceny stagnuje a u státní PDVSA má dokonce klesající tendenci, protože Chávez využívá její zdroje k nákladným populistickým sociálním programům, jimiž si udržuje voliče.