Facebook bude příští rok menší než letos. Španělsko chystá další zdanění bohatých

Americká společnost Meta Platforms poprvé ve své historii významně sníží náklady. Éra růstu podle jejího šéfa Marka Zuckerberga skončila.

Americká společnost Meta Platforms poprvé ve své historii významně sníží náklady. Éra růstu podle jejího šéfa Marka Zuckerberga skončila. Zdroj: e15.cz

Německá vláda si na boj s drahými energiemi půjčí dalších 200 miliard eur. Na snímku spolkový kancléř Olaf Scholz
Španělsko zavádí další mimořádnou daň pro největší boháče. Do státního rozpočtu tím přiteče asi 1,5 miliardy eur.
Americký prezident Joe Biden prohlásil, že USA nikdy neuznají ruskou anexi ukrajinských území.
Největšího světového výrobce sportovní obuvi Nike trápí silný dolar a drahá doprava.
5
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 273. den roku, svátek má Jeroným, před 140 lety zahájila činnost první vodní elektrárna na světě. Byla zprovozněna na řece Fox v americkém státě Wisconsin.  

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

Německo si půjčí 200 miliard eur na drahé energie 

Německá vláda se zadluží o dalších 200 miliard eur, asi 4,9 bilionu korun, které hodlá použít na zmírnění současné energetické krize. Kabinet kancléře Olafa Scholze také zvažuje mimořádné zdanění zisků velkých energetických firem. Kritici však poukazují na to, že tyto plány nepovedou k nutným úsporám energetické spotřeby během letošní zimy.  

Španělsko zdaní bohaté

Rostoucí inflaci a drahé energie řeší také vláda ve Španělsku. Ta zavádí už druhou mimořádnou daň pro nejbohatší jedince. Bude se vztahovat na všechny obyvatele, jejichž majetek v letech 2023 a 2024 přesáhne hodnotu tří milionů eur. Podle španělského ministerstva financí se nová daň dotkne 23 tisíc osob a přinese do státního rozpočtu zhruba 1,5 miliardy eur.   

Anexi nikdy neuznáme, vzkázal Kremlu Biden

Americký prezident Joe Biden prohlásil, že Spojené státy nikdy neuznají územní nároky Ruska na Ukrajině. Referenda o připojení k Ruské federaci, která se v posledních dnech uskutečnila v okupovaných ukrajinských regionech, označil za „naprostý podvod, zinscenovaný Moskvou.“ Ruský prezident Vladimir Putin v pátek odpoledne zřejmě oficiálně ohlásí anexi Doněcké a Luhanské lidové republiky, a také Chersonské a Záporožské oblasti. 

Meta sníží náklady, éra růstu pro ni skončila

Zakladatel a šéf americké společnosti Meta Platforms Mark Zuckerberg oznámil rozsáhlé plány na reorganizaci své firmy. Provozovatel sociálních sítí Facebook a Instagram vůbec poprvé od svého vzniku v roce 2004 významně sníží náklady a propustí některé zaměstnance. „Meta bude v příštím roce menší než letos,“ uvedl Zuckerberg s tím, že éra rychlého růstu pro jeho technologický gigant skončila.   

Tržby firmy Nike brzdí silný dolar a drahá doprava

Největší světový výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike varoval, že jeho hospodářské výsledky bude nadále negativně ovlivňovat silný dolar a potíže v mezinárodních dodavatelských řetězcích, zejména drahá doprava. Akcie této americké společnosti ve čtvrtek oslabily skoro o tři a půl procenta na 95,33 dolaru. Za letošní rok už odepsaly ze své hodnoty přes 42 procent.  

Stane se dnes

  • V Bruselu se koná mimořádné jednání ministrů energetiky ze států Evropské unie, které svolala Česká republika. Očekává se, že zástupci vlád schválí soubor krizových opatření proti dopadům vysokých cen energií.
  • Rada bezpečnosti OSN bude jednat o únicích plynu z plynovodů Nord Stream v Baltském moři. Evropská unie je přesvědčena, že poškození zařízení způsobily úmyslné útoky. 
  • Eurostat oznámí rychlý odhad zářijového vývoje inflace v eurozóně. Podle analytiků vystoupí na rekordních 9,7 procenta.
  • Německý parlament bude hlasovat o dočasném snížení daně z přidané hodnoty u zemního plynu z běžné 19procentní sazby na sedm procent.