Fed: Americká ekonomika v prosinci rostla mírným tempem

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: 401(K) 2012 via Flickr

Americká ekonomika rostla v prosinci a na počátku ledna mírným tempem. Ekonomiku podpořil prodej aut a dalšího spotřebního zboží, zvýšení výroby továren a oživení turistiky v různých částech země. Uvedla to americká centrální banka (Fed) ve své pravidelné situační zprávě o vývoji ekonomiky zvané Béžová kniha.

Podle zprávy, založené na dílčích hlášeních od Federálních rezervních bank z jednotlivých dvanácti měnových distriktů, ekonomika pokračuje v expanzi. Ve většině regionů byl hospodářský růst nízký nebo mírný. Zpráva ukázala, že pokles cen ropy přispěl k větším útratám Američanů. Na druhé straně má však levná ropa negativní dopad na ty, jejichž obživa je svázána s ropným průmyslem.

Nižší ceny benzinu pomohly k růstu maloobchodních tržeb v předvánočním období hlavně v oblasti Chicaga. V Atlantě pak kupovali lidé větší auta. Podnikatelská aktivita v oblasti Dallasu, důležitém centru ropného průmyslu, však zpomalila a někteří manažeři se obávají dopadu nižších cen ropy. Ceny ropy prudce klesají od června. Důvodem je zpomalující globální ekonomický růst a vyšší těžba v USA.

Dnešní zpráva bude jedním ze základů pro diskuse měnového výboru Fedu na jeho příštím zasedání, které se bude konat 27. a 28. ledna. Všeobecně se očekává, že Fed by mohl od poloviny letošního roku začít zvyšovat úrokové sazby.