Fed má takřka po dekádě zvýšit sazby

Janet Yellenova FED

Janet Yellenova FED Zdroj: ctk

Světové finanční trhy se dnes mají dočkat zásadního impulzu. Poprvé za téměř desetiletí má americký Fed zvýšit základní úrokovou sazbu, a zpřísnit tak svou měnovou politiku. Klíčová sazba má podle všeobecného očekávání vzrůst o čtvrt procentního bodu, a šlo by tak o první změnu v sazbách od prosince 2008. Až k jednomu procentu by pak měla základní sazba vystoupat do konce příštího roku.

„Zvýšení sazeb by bylo potvrzením expanze americké ekonomiky. Na druhé straně by mohly vyšší sazby zkomplikovat financování vlád některým rozvíjejícím se ekonomikám,“ zdůrazňuje analytik Moody’s Investors Service Steven Hess.

Růst základní sazby Fedu v míře 0,25 procentního bodu očekává tržní konsenzus.

Americká ekonomika prý prakticky žádné změny kvůli vyšším sazbám nepocítí. Krok Fedu by naopak mohl snížit atraktivitu pro světový kapitál v případě ekonomik, jako jsou Rusko, Brazílie nebo Turecko.

„Následná cesta sazeb směrem vzhůru ale může být kvůli klopýtajícímu průmyslu opatrnější,“ dodává hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš. Pomalejší růst amerických sazeb by podle něho nabídl růstový impulz pro akcie i dluhopisy.