Fed očekává další tři roky nízkých sazeb

Ben Bernanke, Fed

Ben Bernanke, Fed Zdroj: profimedia.cz

Americká centrální banka (Fed) se připravuje na další tři roky velmi rozvolněné monetární politiky. Měnový výbor očekává, že nízké sazby vydrží až do konce roku 2014, předchozí prognóza hovořila o polovině roku 2013. Měnový výbor také snížil odhad růstu americké ekonomiky. V němž na letošní rok předpovídá hospodářský růst v rozpětí 2,2 až 2,7 procenta.

V předchozím výhledu z loňského listopadu počítala centrální banka na letošní rok s růstem amerického hrubého domácího produktu v pásmu 2,5 až 2,9 procenta. O něco optimističtější je Fed u vývoje míry nezaměstnanosti, kde v letošním roce počítá s poklesem na 8,2 procenta. V listopadové předpovědi ještě hovořil o 8,5 procenta.

Předseda Fedu Ben Bernanke také naznačil, že další monetární stimul – pravděpodobně další kolo takzvaného kvantitativního uvolňování – zůstává ve hře. „Jsme připraveni učinit další kroky v tomto směru, pokud se ukáže, že hospodářské zotavení vázne nebo se inflace nepřibližuje našemu cíli,“ uvedl Bernanke. Možnost dalšího rozvolňování monetární politiky nevylučuje ani analytik Fio banky Pavel Hadroušek. „Nyní došlo k obměně hlasujících členů měnového výboru směrem k holubicím, dá se tedy očekávat další tlak na monetární stimuly,“ říká Hadroušek.

„Tenze na světových finančních trzích jsou i nadále výrazným rizikem pro náš výhled,“ varoval Bernanke. „Při pohledu do vzdálenější budoucnosti předpokládáme, že ekonomická aktivita bude zvolna zrychlovat spolu s růstem spotřebitelské a podnikatelské důvěry, zlepšením finančních podmínek a spolu s pokračující vysoce podpůrnou měnovou politikou,“ dodal šéf Fedu.

Nově se také Fed přiklonil k praxi jiných centrálních bank a stanovil formální inflační cíl. Fed došel k závěru, že v dlouhodobém výhledu je pro americkou ekonomiku nejvhodnější inflace v blízkosti dvou procent. Někteří analytici se domnívají, že rozvolněná monetární politika bude nadále tlačit na inflaci a je možné, že Fed v blízké budoucnosti sáhne ke zvýšení svého inflačního cíle.

Výnosy desetiletých amerických vládních dluhopisů spadly v reakci na závěry zasedání Fedu až na 1,92 procenta a dolar na páru s eurem oslabil až na 1,313 dolaru za euro.