Fed se bude držet plánu, navzdory statistice

Šéf Fedu Ben Bernanke

Šéf Fedu Ben Bernanke Zdroj: CTK/AP

Americká centrální banka (Fed) se podle ekonomů bude držet plánu postupného omezování měsíčních nákupů dluhopisů známých jako kvantitativní uvolňování. A to i poté, co největší světová ekonomika vytvořila v prosinci nejméně nových pracovních míst za poslední tři roky. Naopak míra nezaměstnanosti překvapivě klesla ze sedmi na 6,7 procenta.

Podle průzkumu agentury Bloomberg mezi 42 analytiky bude Fed snižovat objem měsíčních nákupů dluhopisů, který je v současnosti na úrovni 75 miliard dolarů, nadále o deset miliard dolarů měsíčně. V prosinci vytvořila americká ekonomika mimo zemědělství jen 74 tisíc nových míst, což je nejméně od ledna 2011. Analytici očekávali 197 tisíc míst.

Studené počasí ve Spojených státech se na mizerných číslech značně podepsalo. „Počasí hrálo velkou roli,“ prohlásil Michael Feroli, ekonom JP Morgan Chase. „Jen nám to připomíná, že zlepšení nebude přímočaré.“ Míra nezaměstnanosti, tedy jiný ukazatel než počet nově vytvořených míst, se dostala nejníže od října 2008. To je ale dáno především faktem, že stále více Američanů prostě rezignuje na hledání nového zaměstnání. Takzvaná míra participace klesla na 62,8 procenta, nejníže od roku 1978. „Středně- a dlouhodobým problémem je míra participace,“ řekl Bloombergu Vincent Reinhart, ekonom banky Morgan Stanley. „Populační růst ve Spojených státech se zpomalil, stále méně lidí chce pracovat a růst produktivity se zasekl.“

Trhy reagovaly na zprávy z trhu práce vlažně. Výnos desetiletých amerických vládních dluhopisů poklesl o 11 bazických bodů na 2,86 procenta a newyorský akciový index S&P 500 posílil o nepatrné 0,2 procenta. Nezaměstnanost na 6,5 procentech před časem označil končící šéf Fedu Ben Bernanke za milník, do nějž bude centrální banka držet nízké úrokové sazby. Na posledním zasedání se ale členové výboru nechali slyšet, že sazby zůstanou nízké ještě dlouho po poklesu nezaměstnanosti pod tuto hranici.