Fed už počtvrté v řadě omezí nákupy dluhopisů, trh práce se prý zotavuje

Televizní monitor na newyorské burze ukazuje rozhodnutí Fedu omezit nákupy dluhopisů

Televizní monitor na newyorské burze ukazuje rozhodnutí Fedu omezit nákupy dluhopisů Zdroj: CTK/AP

Americká centrální banka (Fed) od příštího měsíce znovu omezí lití peněz do ekonomiky. Měnový výbor Fedu totiž podle očekávání rozhodl, že nákupy dluhopisů, které mají stimulovat hospodářský růst, se sníží o dalších deset miliard dolarů na zhruba 45 miliard (asi 891 miliard Kč) měsíčně. Podle banky americký trh práce již od Fedu nepotřebuje tak velkou pomoc.

Fed snížil nákupy dluhopisů už počtvrté za sebou, celkem o 40 miliard dolarů. Aktuální rozhodnutí bylo jednomyslné. Fed kupuje dluhopisy ve snaze srazit dlouhodobé úrokové sazby, aby podpořil tvorbu pracovních míst a objem investic.

Banka potvrdila i záměr, že hodlá udržet krátkodobé úrokové sazby na nízké úrovni ještě po značnou dobu od ukončení nákupu dluhopisů. Program by mohl skončit koncem letošního roku a většina ekonomů očekává, že úroky neporostou nejméně do poloviny příštího roku.

Optimismus Fedu

Měnový výbor Fedu se vyjádřil optimisticky k výkonu ekonomiky. Hospodářství se podle něj po prudkém zpomalení růstu v zimním období nyní zotavuje. Ekonomika by měla nadále expandovat mírným tempem a podmínky na trhu práce se budou dál postupně zlepšovat.

Stejné hodnocení použil Fed rovněž v textu, který vydal po předchozím zasedání v březnu, upozorňuje agentura Reuters. Podle Fedu se zdá, že výdaje domácností rostou mnohem rychleji, avšak firemní investice směřují mírně dolů.

Podle pátečního rychlého odhadu amerického ministerstva obchodu však ekonomika USA výrazně zpomalila. V prvním čtvrtletí totiž rostla jen o 0,1 procenta, což byl nejpomalejší růst od konce roku 2012. V předchozích třech měsících se hrubý domácí produkt zvýšil o 2,6 procenta a analytici čekali zpomalení růstu kvůli extrémně chladné zimě pouze na 1,2 procenta.

Dolar nereagoval

Investoři na dnešní prohlášení nereagovali nijak výrazně. Akcie si tudíž udrželi předchozí zisky a ceny vládních dluhopisů po oznámení Fedu nepatrně klesly. Kurz dolaru vůči euru ani japonskému jenu se zásadněji nezměnil.

„Trh to očekával. Pokračují ve snižování, jejich výhled se nezměnil,“ komentoval rozhodnutí Fedu analytik makléřské společnosti LPL Financial John Canally. „Fed nyní jede na autopilota,“ dodal s tím, že dosavadní vývoj potvrzuje, že Fed by mohl zvýšit úrokové sazby v druhé polovině příštího roku.