Fed začal chystat ústup od uvolněné měnové politiky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak/Euro

Měnový výbor americké centrální banky (Fed) začal na svém posledním zasedání na konci dubna připravovat základy pro budoucí úplný odchod od své krajně uvolněné měnové politiky. Členové výboru diskutovali o několika možných přístupech ke zvýšení krátkodobých úrokových sazeb, žádné rozhodnutí ale nepadlo. Plyne to ze zápisu z dubnového zasedání, který Fed zveřejnil.

Účastníci schůzky označili diskusi o nástrojích a přístupech k ukončení uvolněné politiky za „prozíravé plánování“, nikoli za signál brzkých kroků v tomto směru. „Účastníci se všeobecně shodli, že začít uvažovat o možnostech normalizace je prozíravé, protože to výboru pomůže činit rozhodnutí o přístupech k normalizaci politiky a k seznamování veřejnosti s jeho plány dlouho předtím, než budou první takové kroky vhodné,“ uvádí se v zápisu.

Zveřejnění zápisu, na něž čekali investoři, akciové trhy nezaskočilo a hlavní indexy na Wall Street nadále zřetelně rostly. Kurz dolaru v naději na budoucí zvýšení úroků posílil.

Omezení nákupů dluhopisů

Výbor Fedu na dubnovém zasedání rozhodl, že omezí nákupy dluhopisů, které mají stimulovat ekonomický růst, o dalších deset miliard dolarů na zhruba 45 miliard dolarů (přes 900 miliard korun) měsíčně. Snížil je už počtvrté za sebou z původních 85 miliard dolarů měsíčně. Fed kupuje dluhopisy ve snaze snížit dlouhodobé úrokové sazby, a podpořit tak tvorbu pracovních míst a investice.

Fed na zasedání rovněž předložil po zimním útlumu ekonomiky optimistické vyhlídky do budoucích měsíců a uvedl, že americký trh práce už nepotřebuje tak velkou pomoc jako dosud. Potvrdil i záměr udržet krátkodobé úrokové sazby na nízké úrovni ještě „po delší dobu“ od ukončení nákupu dluhopisů. Program by měl skončit koncem letošního roku a většina ekonomů očekává, že úroky neporostou nejméně do poloviny příštího roku.

Ekonomika Spojených států v prvním čtvrtletí kvůli mimořádně chladnému počasí takřka zastavila růst a přidala pouze 0,1 procenta. Ve druhém čtvrtletí se všeobecně čeká výrazné oživení růstu.