Fico možná po výtržnostech zpřísní pravidla pro konání demonstrací

Demonstrace v Bratislavě proti imigraci

Demonstrace v Bratislavě proti imigraci Zdroj: ctk

Marián Kotleba
Demonstrace v Bratislavě proti imigraci
Demonstrace v Bratislavě proti imigraci
Demonstrace v Bratislavě proti imigraci
5
Fotogalerie
Po sobotních násilnostech v Bratislavě, na kterých se zejména po skončení demonstrace proti přílivu imigrantům do Evropy podílelo podle policie i několik desítek Čechů, zvažuje Slovensko zpřísnění podmínek konání veřejných shromáždění, řekl premiér Robert Fico. Z výtržností ve slovenské metropoli byly dosud obviněny mimo jiné dvě desítky českých občanů.

„Pokud by informace (o připravované akci) byly natolik závažné, že by potvrzovaly vysokou pravděpodobnost násilností, v takovém případě by mohlo dojít i k zákazu takové akce,“ prohlásil Fico. Další možnost podle něj představuje omezení konání demonstrací jen na předem vymezené místo například bez pochodu ulicemi měst.

Fico uvedl, že stát neplánuje vzít občanům právo shromažďovat se a právo na vyslovení svého názoru. Na druhé straně podle něj tato práva nemohou být využívaná k násilnostem.

Podívejte se na průběh oficiální části demonstrace:

„Zneužívání tématu migrantů neonacistickými nebo extremistickými skupinami nebudeme podporovat,“ prohlásil Fico, který zároveň odsoudil víkendové výtržnosti v metropoli.

Slovenský premiér tak učinil po kritice ze strany opozice a aktivistů organizací na ochranu občanských práv, že se proti projevům násilí nepostavil už o víkendu.

And a small, funny bonus. It's not a great picture, as I was kind of afraid to actually take it (photo gear for this was not exactly discreet), but I still maintain it's got some comedy value ;)

Posted by Martin Cervenansky on 21. červen 2015

Zatím není jasné, zda by případná omezení shromažďovacího práva mohla zamezit opakování sobotních násilností, jež následovaly po ukončení oficiální části demonstrace proti imigraci, které se zúčastnilo několik tisíc lidí včetně Čechů.

Policie v Bratislavě o víkendu kvůli různým incidentům kolem demonstrace zadržela na 140 osob. Pro podezření ze spáchaní trestného činu policisté předvedli na služebny 76 lidí, z toho 41 českých občanů. Policejní mluvčí Tatiana Kurucová dnes odpoledne informovala, že kriminalisté zatím obvinili 19 Čechů a 13 Slováků.

Sobotní protestní pochod

Sedmnáct obviněných Čechů se podle policie zapojilo do násilností u Bratislavského hradu, kde probíhal cyklistický závod. Další dva Češi jsou podezřelí z poškození policejních vozů. Všichni obvinění čeští občané jsou stíhání na svobodě.

Na demonstraci proti imigrantům i na jiné shromáždění proti projevům nesnášenlivosti ve slovenské společnosti o víkendu v Bratislavě dohlížely četné policejní jednotky včetně těžkooděnců. Ministerstvo vnitra oznámilo, že policisté budou za zvládnutí zásahu proti extremistům oceněni.