Fico: Příliv imigrantů zvyšuje bezpečnostní riziko

Maďarská hranice

Maďarská hranice Zdroj: ctk/ap

V souvislosti s přetrvávajícím přílivem běženců do Evropy roste bezpečnostní riziko. Prohlásil to slovenský premiér Robert Fico, podle kterého migrační krize navzdory očekáváním nabírá na intenzitě.

„Potvrzují se zprávy pocházející ze zpravodajského prostředí vícero členských států Evropské unie, že narůstá bezpečnostní riziko. Objevuje se stále více migrantů, kteří byli napojeni na různé teroristické aktivity v Sýrii nebo v jiných státech. Je prokázáno, že dochází k náboru mezi migranty ze strany představitelů Islámského státu,“ uvedl Fico na slavnostním ceremoniálu u příležitosti vyslání slovenské vojenské jednotky do Maďarska na cvičení, které zorganizovala Budapešť v souvislosti s migrační krizí.

Podle Fica uprchlická krize není pouze humanitárního charakteru, ale je třeba ji vnímat i jako bezpečnostní krizi. Dodal, že každý den přichází do Evropy deset až 11 tisíc migrantů, z toho většina prý přichází pouze za lepšími ekonomickými podmínkami.

Slovenský premiér za důležitou označil ochranu vnější schengenské hranice a zastavení nelegální migrace, protože v opačném případě EU uprchlickou krizi nezvládne. „Nelze reagovat na migrační krizi jen policejními složkami. Nevyhnutelná je i spolupráce ozbrojených sil,“ řekl.

Maďarsko pořádá cvičení

Bratislava rozhodla o vyslání 21 vojáků k Balatonu. Spolu s kolegy z Maďarska, Česka a Polska se zúčastní zvláštního cvičení na zdokonalení v činnostech, které by podle Fica mohly být využity v boji proti nelegální migraci, převáděčům a na pomoc uprchlíkům. Slovenští vojáci budou v Maďarsku vykonávat logistickou podporu, a to zejména přepravu osob a materiálu, jakož i opravu techniky.

Slovensko na rozdíl od několika jiných členských států EU během stávající migrační krize většímu náporu běženců nečelilo. Bratislava dlouhodobě odmítá přerozdělování uprchlíků mezi členské země evropské osmadvacítky na základě povinných kvót a dobrovolně plánuje poskytnout azyl pouze dvěma stovkám syrských křesťanů.