Fico: Slovensko je ochotno přijmout víc uprchlíků od Rakouska

slovenský premiér Robert Fico

slovenský premiér Robert Fico Zdroj: ctk

Slovensko je podle premiéra Roberta Fica v zásadě ochotno přijmout od Rakouska víc uprchlíků než 500, na nichž se obě země dohodly, pokud se dosavadní dohoda ukáže jako efektivní. V rozhovoru s rakouským deníkem Der Standard šéf slovenské vlády rovněž prohlásil, že Bratislavu "znervózňuje" evropská debata o závazných kvótách pro přijímání uprchlíků. Fico poukázal na to, že Slovensko nezvládá ani integraci svých vlastních Romů.

„V nyní přijaté dohodě se mluví o 500 lidech. Pokud by byl tento mechanismus vnímán jako velmi efektivní, jsme ochotni pomáhat dále. Pak můžeme být velmi aktivní, přičemž od všech migrantů očekáváme, že budou ukáznění a budou dodržovat zdejší zákony. Pokud nechtějí akceptovat životní styl a pravidla, budeme reagovat velmi rázně,“ prohlásil Fico, který dnes jednal s rakouským prezidentem Heinzem Fischerem.

Na dočasném ubytování 500 migrantů nyní umístěných v rakouském uprchlickém táboře Traiskirchen se dohodli ministři vnitra obou zemí 21. července. Slovensko přislíbilo svému sousedovi pomoc, neboť Rakousko patří k evropským státům, které mají velké problémy s přívalem migrantů z Blízkého východu a z Afriky.

Uprchlíci mohou zůstat nanejvýš šest měsíců. „Pak musí zpátky, aby mohlo být dokončeno jejich azylové řízení,“ potvrdil Fico dočasnost opatření.

Riziko teroristů?

Slovenský premiér naznačil, že Slovensko bylo ochotno přistoupit na dohodu s Rakouskem kvůli debatě v EU o závazných kvótách, které mají umožnit spravedlivější rozdělení uprchlíků mezi členské státy.

Například Slovensko mělo od Itálie a Řecka převzít 1200 uprchlíků. „To nás znervóznělo. Nevíme, jestli mezi nimi nejsou teroristé nebo extremisté. Zároveň je obtížné integrovat lidi, kteří mají jinou tradici a kulturu. Na Slovensku je mnoho Romů. Vždyť ani nezvládáme integrovat je, naše vlastní státní občany. Jak obtížné by to pak bylo s lidmi ze severní Afriky?“ řekl Fico.