Fico vzkazuje Česku: Přijměte euro

Slovenský premiér Robert Fico

Slovenský premiér Robert Fico Zdroj: ctk

Přijetí eura by prospělo nejen celé Evropě, ale taky Slovákům. Pro občany země by bylo výhodné, kdyby v Česku platili stejnou měnou a rozvinuly by se i obchodní vztahy. Podporu pro přijetí eura v Čechách dnes vyjádřil slovenský premiér Robert Fico.

Přijetí eura by prospělo nejen celé Evropě, ale taky Slovákům. Pro občany země by bylo výhodné, kdyby v Česku platili stejnou měnou a rozvinuly by se i obchodní vztahy. Podporu pro přijetí eura v Čechách dnes v tomto duchu vyjádřil slovenský premiér Robert Fico.

„Nejen pro nás, ale zejména pro naše občany by bylo velmi užitečné a praktické, kdybychom mohli znovu používat stejnou měnu, “ uvedl Fico v promluvě na dnešním společném jednání slovenské a české vlády v Skalici.

Podle Fica by euro v Česku podpořilo i vzájemné obchodování se Slovenskem. V současnosti totiž podnikatelé narážejí na bariéru, kdy se byznys zpomaluje proměnou měny. Ne všem slovenským podnikům se kvůli tomu s Českem oplatí obchodovat.

Společná obrana

Jak uvedl portál teraz.sk , Robert Fico ocenil plány současné vlády. „Moje vláda bude pozorně sledovat i prostřednictvím velvyslance v Praze české reformy, protikrizová opatření, opatření pro posilování energetické bezpečnosti a kroky vedoucí k racionalizaci pokud zefektivnění správy věcí veřejných, “ řekl premiér na rokování vlád.

Fico si vzájemnou spolupráci přeje taky v oblasti obrany a bezpečnosti. Zmínil také budování dopravních propojení, energetickou spolupráci, turistický ruch a kulturní výměnu.