Finský ministr: EU na ruské sankce neodpoví. Vyčká na další kroky Moskvy

Mrazák v supermarketu v ruském Novosibirsku

Mrazák v supermarketu v ruském Novosibirsku Zdroj: ctk/AP

Evropská unie by mohla postupně zmírnit sankce namířené proti Rusku, jakmile Moskva přispěje ke snížení napětí na Ukrajině. Agentuře Reuters to v dnešním rozhovoru řekl finský ministr zahraničí Erkki Tuomioja, podle nějž EU nehodlá přijímat odvetná opatření za ruský zákaz dovozu potravin z členských zemí. Okupace dalšího ukrajinského území Ruskem je podle něj nepravděpodobná.

Případné uvolnění sankcí by podle Tuomioji mohlo přijít v několika krocích, právě tak, jak byla opatření proti ruským představitelům, podnikům a bankám přijímana. První krok by mohla Evropa učinit bez toho, aby se Rusko vzdalo anentovaného ukrajinského poloostrova Krym. Stačit by k tomu prý mohla jasná aktivita ze strany Moskvy směřující k uklidnění situace za západní hranicí Ruska.

Moskva však dosud nedala najevo vůli k ukončení podpory proruských separatistů, počet jejích vojáků u hranice s Ukrajinou naopak v poslední době opět vzrostl.

Další zostřování sankcí podle šéfa finské diplomacie v nejbližší době zřejmě nehrozí. „Nemyslím si, že EU odpoví na ruské odvetné sankce dalšími postihy,“ řekl ministr v narážce na zákaz dovozu evropských potravin a zemědělských produktů. Ten Moskva zavedla ve čtvrtek v reakci na dosud nejkomplexnější sankce EU vůči ruským bankám a podnikům přijaté minulý týden.

Podle Tuomioji jsou pro Rusko více než samotné sankce trestem pochybnosti, které o této zemi rostou na finančních trzích. „Rusko samo sebe učinilo méně atraktivním,“ prohlásil finský politik.

Dalšího omezování suverenity ukrajinského území či okupace ze strany Moskvy se podle něj Evropa nejspíš bát nemusí. „Pokud by to chtěli, už to mohli udělat.“

Češi v zajetí nenávisti