Forbes: Merkelová je nejmocnější ženou světa

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: CTK/AP/Michael Sohn

Nejmocnější ženou světa je letos podle časopisu Forbes znovu německá kancléřka Angela Merkelová. V žebříčku zvítězila už po páté, přičemž loni ji porazila první dáma Spojených států Michelle Obamová, která letos v seznamu 100 nejmocnějších žen světa skončila na osmém místě.

Forbes označil Merkelovou, za „hlavu opravdové globální ekonomie v Evropě, která usiluje o stabilizaci dluhů Evropské unie a udržení jednoty sedmnáctičlenné eurozóny“. Kancléřka již vedla žebříček nepřetržitě čtyřikrát za sebou v letech 2006 až 2009.

Na druhé místo se dostala americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová, která podle časopisu prosazuje americké zájmy ve světě a která otázky ženské rovnoprávnosti, rozvoje a vzdělávání zařadila mezi svoje priority.

Na třetí příčce se umístila brazilská prezidentka Dilma Rousseffová, nová šéfka Mezinárodního měnového fondu a bývalá francouzská ministryně financí Christine Lagardeová je devátá. Nejmladší mocnou ženou je pětadvacetiletá americká zpěvačka Lady Gaga, která skončila 11.

Podle magazínu je nejstarší ženě v první stovce 85. Dohromady mají pod kontrolou aktiva v hodnotě 20 bilionů dolarů. Mezi nejmocnějšími ženami je 29 v čele velkých společností a osm šéfek vlád nebo států.

Z národnostního hlediska je v první desítce nejvíce Američanek, a to šest. V první dvacítce jich je již 13 a je mezi nimi kromě Lady Gaga například moderátorka Oprah Winfreyová nebo zpěvačka Beyoncé Knowlesová. V dané stovce není jediná Češka.

Nejmocnější ženy světa

Umístění Jméno Funkce Země
1. Angela Merkelová kancléřka Německo
2. Hillary Rodham Clintonová ministryně zahraničí USA
3. Dilma Rousseffová prezidentka Brazílie
4. Indra Nooyiová generální ředitelka společnosti PepsiCo USA
5. Sheryl Sandbergová generální ředitelka internetového portálu Facebook USA
6. Melinda Gatesová spoluprezidentka Nadace Billa a Melindy Gatesových USA
7. Sonia Gandníová předsedkyně strany INK Indie
8. Michelle Obamová první dáma USA USA
9. Christine Lagardeová šéfka MMF Francie
10. Irene Rosenfeldová generální ředitelka společnosti Kraft Foods USA

Zdroj: Forbes