Frakce konzervativců chce vyloučit členy AfD za slova o střelbě do migrantů

Beatrix von Storchová

Beatrix von Storchová Zdroj: blu-news via wikimedia commons (cc by-sa 2.0)

Skupina konzervativců v Evropském parlamentu chce, aby ji opustili dva europoslanci zvolení za německou stranu Alternativa pro Německo (AfD), kteří hájili možnost použití zbraní proti uprchlíkům. Vedení frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR) v úterý vyzvalo Beatrix von Storchovou a Marcuse Pretzella, aby její řady dobrovolně opustili. Pokud tak neučiní, bude se v dubnu hlasovat o jejich vyloučení.

ECR dala zástupcům Alternativy pro Německo čas do konce března, sdělil v oficiálním prohlášení mluvčí frakce James Holtum. Ačkoli mluvčí oba poslance konkrétně nezmiňuje, je naprosto zřejmě, o koho jde, protože AfD má v EP jen tyto dva zákonodárce.

Konzervativci považují za nepřípustná slova obou poslanců, kteří hovořili o použití zbraní proti uprchlíkům. Místopředsedkyně AfD von Storchová začátkem roku řekla, že policie musí migrantům zabránit v nelegálním překročení hranic a v případě nutnosti použít i střelnou zbraň.

Později výslovně podpořila i užití zbraní proti ženám a dětem. Pretzell, partner šéfky populistické strany Frauke Petryové a předseda zemské organizace AfD v Severním Porýní-Vestfálsku, se vyjádřil podobně.