Francie: Írán může hrát velkou roli v boji proti IS

Teherán, Írán

Teherán, Írán Zdroj: CC BY 2.0: Kamyar Adl; Flickr.com

S rychlým vývojem Teheránu v rámci mezinárodní politiky lze těžko počítat, ale Írán by mohl už nyní významně posílit boj proti Islámskému státu (IS). Řekl to v Paříži francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius, který Írán tento týden navštívil.

„Někteří tvrdí, že dohoda o íránském jaderném programu povede Íránce ke změně celé jejich regionální politiky. Já jsem opatrný. Nemyslím si, že by nyní nastávala nějaká taková změna. Přejeme si, aby chtěli stabilitu a mír. Jednou, spolu s ekonomickým růstem, se mnohou změnit, ale jejich oficiální prohlášení nyní nesvědčí o vývoji (Íránu) v mezinárodní politice,“ uvedl Fabius.

V rozhovoru pro rozhlasovou stanici France Info ale současně vyjádřil přesvědčení, že Írán může hrát důležitou roli v boji proti IS. Ovšem jen mimo rámec mezinárodní koalice vedené Spojenými státy. „Chtějí to, říkají to, a věřím, že je to pravda. Chtějí bojovat proti terorismu Islámského státu. Taková podpora může být samozřejmě užitečná. Ovšem nelze hovořit o koordinaci sil, o společné organizaci,“ usoudil ministr.

Hlavně udržovat dialog

Je podle něj důležité, aby se s Íránem udržoval dialog. Při středečním setkání s íránským prezidentem Hasanem Rúháním a dalšími čelnými představiteli v Teheránu se obě země dohodly na pravidelných schůzkách na úrovni ministrů zahraničí, a to „nejméně jednou ročně“.

Nedávná dohoda světových mocností a Íránců o kontroverzním íránském jaderném programu otevřela cestu k bližší spolupráci mezi Západem a Íránem. Fabius přijel do Íránu hlavně proto, aby otevřel cestu k francouzsko-íránské ekonomické spolupráci a aby předal Rúhánímu pozvánku k návštěvě Francie. Domluvil už například obnovení spolupráce francouzské nadnárodní společnosti Total při těžbě ropy v Íránu.