Francie je vyřízená, prohlásil šéf britského řetězce. Pak se kál

Britský řetězec John Lewis

Britský řetězec John Lewis Zdroj: Andy K, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Šéf britského maloobchodního řetězce John Lewis se omluvil za to, že po své návštěvě Paříže mluvil o Francii jako o „vyřízené“ a „beznadějné“ zemi a že poradil investorům, aby odtud své peníze urychleně stáhli. Andy Street, který působí ve firmě asi 30 let, uznal, že „zašel příliš daleko“, a řekl, že svých slov lituje.

Street pronesl neuctivá slova na adresu Francie tento týden na akci v Londýně poté, co musel na pařížském nádraží Gare du Nord čekat na zpožděný vlak Eurostar do Británie. Podle listu The Times prohlásil, že Francie je zemí, kde „nic nefunguje a každému je to jedno“.

Londýn je podle Streeta mnohem modernější než Paříž. „Na Eurostar nastoupíte z čehosi (Gare du Nord), co nemůžu popsat jinak než jako špinavou díru Evropy, a vystoupíte na moderním nádraží (St Pancras v Londýně),“ řekl. „Pokud máte investice ve francouzských podnicích, rychle je odtud dostaňte ven,“ poradil Street podnikatelům na technologické konferenci.

Street jel do Paříže na výroční Světový maloobchodní kongres a dostal tam jedno z ocenění, o své ceně pak ale v Londýně mluvil jako o dalším symbolu francouzského úpadku. „Je to z plastu a upřímně říkám, že je to ohavné. Kdybych potřeboval nějaký další důkaz o úpadku této země, je zde. Pokaždé (když se na něj podívám), musím si pomyslet, Bůh jim pomoz,“ řekl.

Jsme druhá nejsilnější ekonomika Evropy, zlobí se Paříž

Street později řekl, že svá slova nemyslel vážně a že šlo jen o nevinné žertování. „Svých vyjádření ale lituji a bezvýhradně se za ně omlouvám,“ řekl.

John Lewis ve Francii žádnou prodejnu nemá. Plánuje ale zavést webovou stránku pro francouzské zákazníky.

Francouzské velvyslanectví v Londýně Streetova vyjádření nepobavila. Ambasáda zaslala listu The Times prohlášení, v němž konstatuje, že Francie je druhou největší ekonomikou Evropy a pátou největší na světě a že je také pátá v objemu zahraničních investic. „Mnozí zahraniční podnikatelé názor pana Streeta zjevně nesdílejí,“ uvádí se v prohlášení ambasády.