Francie mění po volebním debaklu vládu. Novým premiérem bude Manuel Valls

Francouzský prezident Francois Hollande (vlevo) a premiér Jean-Marc Ayrault.

Francouzský prezident Francois Hollande (vlevo) a premiér Jean-Marc Ayrault. Zdroj: CTK

Francouzský prezident François Hollande jmenuje po debaklu vládních socialistů v obecních volbách novým premiérem dosavadního ministra vnitra Manuela Vallse. Podle agentury AFP to potvrdilo několik zdrojů. Hollande má své rozhodnutí oficiálně oznámit ve večerním televizním projevu k národu.

Šéf vlády Jean-Marc Ayrault podal podle oznámení jeho úřadu odpoledne s celým kabinetem demisi, čímž vyvodil z porážky osobní zodpovědnost, přestože rozhodující roli v řízení kabinetu má fakticky sám prezident.

Rozčarování nad působením Ayraulta, který byl ve funkci téměř dva roky, netají zhruba dvě třetiny obyvatel, tedy stejně jako u Hollandea. Ayraultův odchod si podle nedávné ankety přálo kolem 70 procent Francouzů.

Ayrault již po nepříznivých výsledcích prvního kola voleb připustil, že mnozí voliči svou vysokou neúčastí či hlasováním vyjádřili obavy i pochyby nad vládní politikou.

Valls jde tvrdě proti romským přistěhovalcům

Právě Valls, který postupuje tvrdě proti především romským přistěhovalcům, je pro Francouze jasně nejoblíbenějším vládním činitelem. Podle médií ale tento politik španělského původu, který francouzské občanství získal teprve ve svých 20 letech, mezi socialisty neplatí právě za tu pravou stmelovací sílu.

Proto se uvažovalo také o protřelejších politických matadorech, jako je dosavadní ministr zahraničí Laurent Fabius, bývalá socialistická kandidátka na prezidentku a někdejší Hollandeova partnerka Ségolene Royalová, anebo bývalý pařížský starosta Bertrand Delanoë.