Francie mobilizuje tajné služby, teroristické útoky prý vážně hrozí i prezidentským kandidátům

Marine Le Penová

Marine Le Penová Zdroj: reuters,

Marine Le Penová
Marine Le Penová
Francois Fillon během mítinku ve Štrasburku, kde na něj odpůrce vysypal pytlík mouky.
Francois Fillon
5
Fotogalerie

Tajná služba Francie (DGSI) tento týden varovala hlavní prezidentské kandidáty před vážnou hrozbou útoků na ně a na jejich akce v předvolební kampani. Ministr vnitra Mathias Fekl odmítl tuto informaci komentovat. "Riziko teroristických útoků je maximální a naše služby jsou zmobilizované," prohlásil pouze.

Ministr ujistil, že volby, které se uskuteční příští neděli, budou provázet silná bezpečnostní opatření. V pohotovosti budou v rámci operace Sentinel všechny speciální síly, jimž poskytne podporu také na 10 tisíc příslušníků armády.

Napětí před francouzskými volbami neustále stoupá a podle informací JDD pracovníci tajné služby v posledních dnech upozornili hlavní kandidáty na konkrétní hrozbu, která se týká bezpečnosti jak jich samotných, tak jejich volebních štábů. Policejní složky pověřené jejich ochranou prý už v této souvislosti dostaly podrobné instrukce.

Tato upozornění, která podle listu naznačují "vážnou a bezprostřední" hrozbu, bere pařížská prokuratura pověřená bojem s terorismem velmi vážně. Zahájila kvůli tomu předběžné vyšetřování a odpovídající operace.

"Byli jsme informování o hrozbě vůči Françoisi Fillonovi před několika dny," potvrdila JDD osoba blízká tomuto pravicovému kandidátovi. Podobně se vyjádřilo i blízké okolí centristického kandidáta Emmanuela Macrona, který v předvolebních průzkumech mínění vede společně s nacionalistkou Marine Le Penovou.

Připomeňte si březnovou demonstraci odpůrců Marine Le Penové: