Francie představila úsporný program

François Fillon

François Fillon Zdroj: ctk

Paříž se snaží ujistit voliče i zahraniční investory o své ekonomické kondici. Představila plán úspor, který má státní kase během příštích dvou let ušetřit dvanáct miliard eur. Vláda také snížila dosavadní optimistický odhad hospodářského růstu o půl procentního bodu z 2,25 na 1,75 procenta.

„Naše země si nemůže žít nad poměry věčně,“ oznámil premiér François Fillon během předkládání návrhu rozpočtu. Paříž straší především hrozba možného snížení zlatého investičního ratingu. Nedávné snížení hodnocení Spojeným státům agenturou S&P dokázalo, že ratingové agentury mohou své hrozby splnit. I když tři hlavní ratingové agentury Paříž ujistily, že snížení ratingu v plánu nemají, podle Fillona by bylo nezodpovědné nebrat v úvahu ekonomický stav eurozóny.

Fillonův plán chce francouzský veřejný dluh snížit do konce příštího roku na 4,5 procenta HDP. V roce 2013 by pak Paříž měla dosáhnout tříprocentní hranice pro zadlužení stanovené eurozónou. Navzdory prezidentským volbám příští rok v dubnu chce Sarkozyho vláda ještě letos ušetřit miliardu eur na státních výdajích, příští rok pak jedenáct miliard. Nejbohatší Francouzi, vydělávající přes půl miliardy eur ročně, zaplatí navíc zvláštní tříprocentní daň. Fillonův plán se nelíbí opozičním socialistům, podle nichž sníží kupní sílu většiny Francouzů, zatímco „megabohatí“ zaplatí jen „mikrodaň“. Fillon namítá, že na bohaté naopak dopadnou čtyři pětiny všech opatření. Všichni Francouzi si ale připlatí na dani za alkohol, tabákové výrobky a slazené nápoje.

Bohatí si o zdanění sami požádali

O „zvláštní příspěvek“, který zdaní nadprůměrné výdělky movitých Francouzů, paradoxně požádali vládu Nicolase Sarkozyho sami bohatí. Šestnáct představitelů největších francouzských firem v otevřeném dopise v týdeníku Le Nouvel Observateur prezidentovi vzkázalo, že by rádi pomohli francouzské hospodářství stabilizovat. Pod vzkaz se podepsali ředitelé Air France, těžební skupiny Total, banky Société Générale či dědička impéria L’Oréal Liliane Bettencourtová. Výdělky přesahující půl milionu eur plánuje vláda zdaňovat každoročně tříprocentní taxou, dokud veřejný dluh neklesne pod tři procenta HDP.