Francie se připravuje na další protesty, v sobotu nasadí pořádkové jednotky

Francouzi od 17. listopadu protestovali v sobotu už potřetí v rámci hnutí takzvaných žlutých vest nejen kvůli plánovanému zvýšení cen pohonných hmot, ale proti růstu životních nákladů obecně. K sobotním akcím se připojilo v celé zemi na 75.000 lidí

Francouzi od 17. listopadu protestovali v sobotu už potřetí v rámci hnutí takzvaných žlutých vest nejen kvůli plánovanému zvýšení cen pohonných hmot, ale proti růstu životních nákladů obecně. K sobotním akcím se připojilo v celé zemi na 75.000 lidí Zdroj: Reuters

demonstrace "žlutých vest"
demonstrace "žlutých vest"
demonstrace "žlutých vest"
demonstrace "žlutých vest"
demonstrace "žlutých vest"
62
Fotogalerie

Eiffelova věž, Vítězný oblouk či muzea Louvre a Orsay. Všechny tyto turistické atrakce hlavního města Francie zůstanou v sobotu zavřeny kvůli obavám z násilných demonstrací v rámci další mobilizace takzvaných žlutých vest. Francouzský premiér Édouard Philippe v rozhovoru na stanici TF1 oznámil, že v celé Francii bude nasazeno 89 tisíc příslušníků pořádkových složek, z toho 8000 v Paříži, kde budou mít strážci zákona k dispozici i 12 obrněných transportérů.

Očekává se, že v metropoli se čtvrtou sobotu po sobě sejdou davy lidí na protest proti vládní politice. Podle Elysejského paláce se tam chystá také „tvrdé jádro několika tisíc lidí", kteří se chystají „rozbíjet a zabíjet“. Ministr vnitra Christophe Castaner vyzval "rozumné" členy hnutí žlutých vest, které začalo jako vlna odporu proti plánovaným ekologickým opatřením, aby zůstali doma.

„Použijeme 12 obrněných transportérů četnictva, protože tady máme osoby, které zde nejsou, aby manifestovaly, ale aby ničily. Mobilizovali jsme významný počet příslušníků bezpečnostních složek: 8000 v Paříži a 89 tisíc v celé Francii,“ popsal chystaná bezpečnostní opatření premiér Philippe.

Poté, co minulý víkend demonstranti v Paříži napáchali značné materiální škody a přes 130 lidí zde utrpělo zranění, úřady pro nadcházející sobotu aktualizovaly bezpečnostní strategii. Požádaly například provozovatele obchodů a dalších podniků na třídě Champs-Élysées, která byla před několika dny epicentrem nepokojů, aby tentokráte svá zařízení nechali zavřená.

Zavřená zůstanou v Paříži také četná muzea včetně Louvre, Orsay, Velkého a Malého paláce či Muzea moderního umění, další kulturní instituce ruší plánovaná představení. Návštěvníci se nebudou moci podívat ani na Eiffelovu věž nebo do Vítězného oblouku, na kterém po minulé sobotě zůstaly nasprejované nápisy i poškozené sochy.

Přípravy na čtvrtou mobilizaci žlutých vest však nezasáhly jen hlavní město. Agentura AFP informovala, že byla odložena polovina víkendových zápasů 17. kola francouzské nejvyšší fotbalové soutěže. Město Bordeaux pak rovněž ohlásilo zavření několika kulturních zařízení a veřejných prostor.

Podle agentury Reuters je současná vlna protestů ve Francii nejsilnější od nepokojů v roce 1968. Dosud nejvíce lidí se k hnutí žlutých vest připojilo při první mobilizaci 17. listopadu, kdy se podle ministerstva vnitra shromáždění po celé zemi účastnilo přes 280 tisíc lidí. Při následujících dvou "dějstvích" podle vlády protestovalo něco přes 100 tisíc Francouzů.