Francouzi opustí Afghánistán do konce roku 2013

Francouzští vojáci v Afghánistánu

Francouzští vojáci v Afghánistánu Zdroj: wikimedia.org

Prezident Nicolas Sarkozy dnes oznámil, že francouzské bojové jednotky odejdou z Afghánistánu do konce roku 2013. Dosud se hovořilo až o konci roku 2014.

Sarkozy minulý týden v reakci na zabití dalších čtyř francouzských vojáků v Afghánistánu pozastavil činnost francouzských sil v této zemi a sdělil, že uvažuje o jejich předčasném stažení. Výcvik příslušníků afghánské armády francouzskými jednotkami bude obnoven v sobotu, za bezpečnost francouzských vojáků se při návštěvě v Paříži zaručil afghánský prezident Hamíd Karzáí.

Francie má v Afghánistánu 3600 vojáků, kteří zde podle předchozích dohod se spojenci mají působit nejlépe až do roku 2014, kdy se plánuje odchod mezinárodních sil vedených NATO a předání odpovědnosti za bezpečnost v zemi afghánským silám.

Sarkozyho slib stažení bojových jednotek přichází před blížicími se prezidentskými volbami na přelomu dubna a května. Hlavě státu by mohl přinést hlasy některých voličů. Jeho vyzyvatel, socialista Francois Hollande, který má podle předvolebních výzkumů před Sarkozym pohodlný náskok, slíbil v případě svého vítězství odvolání vojáků z Afghánistánu do konce letošního roku.

Část francouzského kontingentu přijela do Afghánistánu plnit bojové úkoly proti islámským ozbrojeným radikálům po boku spojenců v čele s Američany, zatímco jiné francouzské jednotky přišly cvičit afghánské vojáky. Ty by mohly v zemi zůstat i déle, uzavřel Sarkozy.