Francouzská vláda chce prodloužit výjimečný stav. Navrhne změnu ústavy

Francouzská policie po útocích v Paříži

Francouzská policie po útocích v Paříži Zdroj: ctk/AP

Francouzská vláda navrhuje změnu ústavy, která by umožňovala prodlužovat některá opatření platná za výjimečného stavu i po jeho ukončení, a to až o šest měsíců. Uvedla to dnes agentura AFP, která obdržela kopii návrhu. Francie vyhlásila tříměsíční výjimečný stav s posílenými pravomocemi bezpečnostních složek po nedávných atentátech v Paříži.

Některé vládní zdroje předtím podle AFP mylně tvrdily, že vláda chce prosadit, aby ústava nově umožňovala vyhlásit výjimečný stav až na šest měsíců. Délka výjimečného stavu má ale podle jejího písemného návrhu zůstat v intencích zákona, tedy tři měsíce. Až na šest měsíců po jeho skončení by ale mělo být možné prodloužit některá mimořádná opatření, která se zavedla za výjimečného stavu.

Výjimečný stav umožňuje například úřadům zakázat pohyb lidí nebo vozidel a zavést ochranné či bezpečnostní zóny s omezeným, případně zakázaným pobytem osob. Policie smí provádět razie a domovní prohlídky bez soudního povolení, nařizovat domácí vězení a kontrolovat osobní doklady i těch lidí, kteří v danou chvíli nejsou z ničeho podezřelí.

Dva tisíce razií

Bezpečnostní síly od zavedení výjimečného stavu po atentátech z 13. listopadu již provedly více než 2000 razií a domácích prohlídek a nařídily domácí vězení více než 300 lidem. Když se ale objevily zprávy o údajných přehmatech, začali se někteří poslanci podle AFP domáhat, aby byl zaveden zvláštní orgán na kontrolu uplatňování výjimečného stavu.

Francouzský prezident François Hollande nedávno řekl, že změna ústavy by měla především umožnit, aby v případě nutnosti mohl být zaveden „krizový civilní režim“. Cílem je podle prezidenta jednat proti „válečnému terorismu“.

Návrh ústavní změny je ve Francii přijat v okamžiku, kdy ho schválí tři pětiny zákonodárců na společném zasedání poslanců a senátorů (takzvaném kongresu), nebo obyvatelé v referendu. Vláda počítá s hlasováním parlamentu.