Francouzské lodě Mistral určené Rusku nakonec zakotví v Egyptě

Plavidlo Mistral

Plavidlo Mistral Zdroj: Marine Nationale via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Mistral, grafika
mistral
Výsadková loď třídy Mistral
Loď Mistral ve francouzském Toulonu
4
Fotogalerie
Dvojici francouzských vojenských lodí Mistral, které mělo původně získat Rusko, nakonec koupí Egypt. Tvrdí to kancelář francouzského prezidenta Françoise Hollandea, který se na prodeji podle médií dohodl se svým egyptským protějškem Abdalem Fattáhem Sísím. Káhira za Mistraly zaplatí 950 milionu eur (asi 25,8 miliardy korun), uvedl podle agentury Reuters zdroj z francouzského ministerstva obrany.

Kontrakt v hodnotě asi 1,2 miliardy eur (32,5 miliardy korun) Francie uzavřela v minulých letech s Ruskem, ale kvůli postupu Moskvy v ukrajinské krizi dodávku lodí nejprve zmrazila a nedávno zrušila. Koncem srpna se objevily spekulace, že si lodě koupí Egypt.

„Dohodli se na principu a podmínkách, za kterých dvě válečná plavidla Mistral koupí Egypt,“ uvedla podle tiskových agentur Hollandeova kancelář v prohlášení k dohodě prezidentů obou zemí.

Káhira se snaží posílit svou vojenskou sílu v době, kdy doma i v zahraničí čelí islámským vzbouřencům. Egypt je se Saúdskou Arábií členem mezinárodní vojenské koalice, která bojuje proti rebelům v Jemenu.

„Francie se rozhodla uvažovat o Egyptu, který je významným subjektem na Blízkém východě. Jeho stabilita je nezbytná a Egypt očekává od Francie podporu,“ řekl podle agentury AP Hollande k lodím Mistral na konci srpna v Paříži při výročním setkání s velvyslanci Francie.