Francouzské Mistraly chce nejen Egypt, ale i Kanada či Indie

Sevastopol, jedna z dvou francouzských lodí třídy Mistral původně pro Rusko

Sevastopol, jedna z dvou francouzských lodí třídy Mistral původně pro Rusko Zdroj: Ludovic Peron, Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

O dvě moderní francouzské vojenské lodě Mistral, které mělo původně získat Rusko, má zájem několik zemí. Podle zástupce francouzského úřadu vlády jde o Kanadu, Indii, Singapur, ale hlavně Egypt.

Generální tajemník odboru obrany a národní bezpečnosti Louis Gautier řekl, že před chystanou transakcí musí francouzský stát ale nejprve kompenzovat Rusko, které skoro celou sumu kontraktu zaplatilo.

Kontrakt v hodnotě 1,2 miliardy eur (32 miliard korun) Francie uzavřela s Ruskem již v průběhu minulých let. Kvůli přístupu Moskvy k Ukrajině Paříž nejprve dodávku dvou vrtulníkových lodí Mistral zmrazila a nedávno nakonec zrušila.

Už v srpnu se spekulovalo, že nejvážnějším zájemcem o obě plavidla je Egypt, který se snaží posílit svou vojenskou sílu v době, kdy doma i v zahraničí čelí islámským vzbouřencům. Egypt je se Saúdskou Arábií členem mezinárodní vojenské koalice, která bojuje proti rebelům v Jemenu.