Francouzský ministr jde do dalšího střetu, tentokrát kvůli pracovní morálce

Výroba pneumatik Goodyaer

Výroba pneumatik Goodyaer Zdroj: Goodyear

Francouzský ministr pro reindustrializaci Arnaud Montebourg, který proslul proklamacemi zákazu propoustění místním firmám, vyhlásil válku americké firmě Titan, které ve Francii vyrábí pneumatiky pro koncern Goodyear. Firma chce svou továrnu zavřít kvůli pracovní morálce zaměstnanců.

„Francouzští zaměstnanci dostávají vysoké mzdy, ale pracují jen tři hodiny. Mají hodinové přestávky na svačinu a na oběd, mluví tři hodiny a pracují tři,“ napsal šéf firmy Titan International Maurice Taylor vládě na začátku února. Dodal, že ztratil zájem o francouzské dělníky a nechce zachraňovat místní továrnu.

Reakce francouzského ministra, který se nedávno pustil do křížku i s šéfem indického ocelářského gigantu Lakšmím Mittalem, na sebe nenechala dlouho čekat. „Vaše extremistická a urážející slova svědčí o naprosté neznalosti naší země. Buďte si jistý, že nechám kompetentní francouzské vládní úřady zdvojnásobit kontroly vámi dovážených pneumatik,“ pohrozil Montebourg Taylorovi. Podotkl, že konkurent Goodyearu Michelin je celosvětově úspěšný, a přitom vyrábí ve Francii.

Do Taylora se opřel také francouzské odborové ústředny CGT Mickael Wamen, který řekl, že šéf Titanu patří spíše do psychiatrické léčebny než do vedení mezinárodní společnosti. Odbory bojují proti uzavření továrny titanu ve městě Amiens na severu Francie, ve které pracuje 1200 lidí.

Montebourg na sebe v prosinci upozornil slovní přestřelkou s vedením koncernu ArcelorMittal, který ve stovce francouzských závodů zaměstnává přes 20 tisíc lidí. „My už Mittala ve Francii nechceme, protože oni Francii nerespektují,“ uvedl tehdy pro deník Les Echos. ArcelorMittal se totiž rozhodl uzavřít dvě vysoké pece na severu Francie. Ministr později svá slova mírnil a vláda dosáhla s koncernem kompromisu, přestože Montebourg dál označoval metody ocelářů za „pochybné“.

Ministr se také pokusil zabránit velkému propouštění v automobilovém koncernu PSA. Zde ale neuspěl a osm tisíc pracovních míst zanikne navzdory jeho slovním intervencím.

David Klimeš: Problém nemá Peugeot, ale Hollande