Frustrovaní Španělé pochodují do Bruselu, kritizují dopady krize

Protesty v Madridu

Protesty v Madridu

Španělsko má ekonomické problémy a zemi sužuje rekordní nezaměstnanost. Bez práce je přes dvacet procent lidí, obzvlášť špatně jsou na tom mladí do 25 let. Zaměstnání nemá téměř 45 procent z nich. Frustrace jedné generace proto sílí. Po demonstracích svolávaných přes sociální sítě, které od května zaplňují centra španělských měst, teď protestní hnutí přichází s další akcí. Pozornost chce na sebe strhnout pochodem do Bruselu.

Na trasu dlouhou 1500 kilometrů z Madridu do Bruselu se pěšky vydala asi padesátičlenná skupina nespokojených Španělů, kteří chtějí v Evropě informovat o svém boji proti nezaměstnanosti, proti úsporným opatřením a proti dosavadnímu způsobu řešení ekonomické krize.

Skupina chce ujít 24 kilometrů denně, přejít Francii a dorazit do Bruselu 8. října. „Dáme lidem informace o našem hnutí, chceme, aby se k nám připojili,“ vysvětlil podle agentury AFP dvaatřicetiletý Enrique Gasch, který už na víkendovou demonstraci „Hnutí rozhořčených“ v Madridu dorazil pěšky z 600 kilometrů vzdálené Barcelony.

„Budeme pokračovat, budeme silnější, sjednotíme se s Evropou, protože problémy, kterým čelíme, jsou globální. Existují také v Paříži, v Montpellier i v Bruselu,“ citovala AFP Enriqua Gasche, který zanechal sezonních prací, aby se mohl zúčastnit pochodu.

Asi padesátičlenná skupina protestujících vyrazila na pochod do Bruselu z Madridu, kde se o víkendu opět konala demonstrace „Hnutí rozhořčených“.

Protesty vyvolané ekonomickými potížemi dosáhly ve Španělsku vrcholu v květnu, kdy se demonstrovalo prakticky neustále ve většině španělských měst. Hnutí nespokojených, které se zrodilo na sociálních sítích internetu, pranýřuje korupci, nezaměstnanost a snižování mezd a sdružuje občany všeho druhu, nejvíce mladé a nezaměstnané, ale také důchodce.

Řešení ekonomické krize, která nabízejí politici, podle protestujících negativně postihuje obyčejné lidi. Naopak ti, kteří za problémy stojí, si dál žijí nad poměry. Podle průzkumů s protestním hnutím alespoň částečně sympatizují dvě třetiny Španělů.