Fúze v Asii dosáhly rekordu, táhnou je čínské internetové firmy

Ulice Tokia (ilustrační foto)

Ulice Tokia (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: anto via Flickr

Hodnota firemních fúzí a akvizic v Asii a Tichomoří vzrostla v prvním pololetí meziročně o 67 procent na rekordní úroveň 378 miliard dolarů, tedy 7,6 bilionu korun. Zasloužil se o to prudký vzestup na poli mezifiremních transakcí v Austrálii a investice čínských technologických firem.

Podle agentury Thomson Reuters prudký vzestup akviziční aktivity v Asii odráží globální boom na tomto poli. Ten pohání rostoucí důvěra šéfů firem ve výhled ekonomiky a nahromaděné zásoby hotovosti u firem v některých odvětvích, zejména ve farmacii. Analytici předpokládají, že boom bude po zbytek roku pokračovat a v Asii by k němu mohly přispět zejména reformy státního sektoru v Číně.

Velkých transakcí v hodnotě přes jednu miliardu dolarů se v oblasti Asie a Tichomoří sjednalo za pololetí 19 ve srovnání s pouhými dvěma ve stejném období loňského roku. Největší aktivitu zaznamenaly sektory realit, průmyslu, spotřebního zboží a zdravotnictví.

Zejména internetové firmy

Do velkých nákupů a investic se letos vrhly čínské internetové firmy. Největší internetový prodejce Alibaba Group Holding investoval 1,2 miliardy dolarů do videoplatformy Youku Tudou, zatímco společnost JD.com vložila téměř dvě miliardy do podniku Tencent Holdings, který konkuruje Alibabě.

Největší transakcí pololetí se stala dohoda, v níž čínská investiční společnost CITIC Pacific se sídlem v Hongkongu koupila od své mateřské státní skupiny CITIC Group aktiva v hodnotě 36 miliard dolarů. Transakce je součástí začínající širší restrukturalizace čínských státních podniků.