Gašparovič odvolá vládu, nevyloučil úřednický kabinet

Iveta Radičová, Ivan Gašparovič

Iveta Radičová, Ivan Gašparovič Zdroj: CTK/ Jan Koller

Slovenský prezident Ivan Gašparovič, který se kvůli politické krizi vrátil dříve domů z cesty po Asii, odvolá vládu Ivety Radičové. Uvedl, že ústava mu jinou možnost nedává. Kdyby Radičová odstoupila sama, mohla by vést současný kabinet do předčasných březnových voleb, podotkl prezident.

„V pondělí dopoledne svolám předsedy všech parlamentních stran, abychom se dohodli na dalších krocích. Jestli někdo bude schopný sestavit novou vládu, která by měla být, samozřejmě, většinová, a jestli se dohodnou i na vládě menšinové. Jinak další krok je, že přichází v úvahu, abych sám sestavil úřednickou vládu,“ konstatoval prezident po jednání s Radičovou.

Už před schůzkou s premiérkou se Gašparovič sešel s předsedou Smeru-SD Robertem Ficem. Šéf sociální demokracie však zdůrazňuje, že jeho strana je opoziční a bude se tak chovat až do voleb. Vytvoření úřednické vlády nepovažuje za reálné. „Nedokážu si představit, že by se našla shoda na podpoře jakési vlády technokratů,“ uvedl. Podle něj je ovšem málo času na vytváření jakékoli nové vlády a byl by pro pokračování „udržovacího“ kabinetu Radičové.

Představitelé koalice nemohou zapomenout svému bývalému spojenci, Svobodě a Solidaritě (SaS), že v úterý nepodpořila změny v záchranném fondu eurozóny a zapříčinila tak pád vlády. Ministr financí a místopředseda Slovenské demokratické a křesťanské unie-Demokratické strany (SDKU-DS) Ivan Mikloš uvedl, že spolupráce se SaS nepřipadá v úvahu. „Tato strana má nulový koaliční potenciál minimálně na jedny či dvoje volby,“ řekl v televizi.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.