Generální stávka zastavila Itálii, nefungují úřady ani doprava

Protivládní demonstrace v Římě

Protivládní demonstrace v Římě Zdroj: CTK

Protivládní demonstrace v Římě
Protivládní demonstrace v Miláně
Protivládní demonstrace v Miláně
4
Fotogalerie
Itálie vstoupila do osmihodinové generální stávky. Důvodem jsou vládní reformy. Od dnešní 9:30 našeho času nefungují úřady, pošty ani školy, výrazně omezená je lékařská péče i doprava, včetně té letecké. Na více než padesáti místech po celé zemi se demonstruje

Stávku svolaly dvě ze tří největších odborových organizací - CGIL a UIL, které zastupují dohromady skoro osm milionů členů. Jde proto o zatím nejrozsáhlejší protest proti krokům premiéra Mattea Renziho a jeho kabinetu, který chce řadou reforem povzbudit ekonomiku krizí těžce postižené země. Poprvé se navíc odbory takto silně bouří proti levicové vládě, ačkoli s levicí měly italské odborové organizace vždy velmi blízké vztahy.

Stávka se výrazně dotkla městské, silniční, železniční, námořní i letecké dopravy. Zapojili se do ní rovněž letečtí dispečeři, což vedlo ke zrušení stovek spojů - včetně spojení s Prahou.

Odborům se nelíbí například prosazovaná změna pracovního práva, která má usnadnit propouštění, či plánované plošné daňové úlevy pro podniky nezávisle na jejich zaměstnanecké politice. Kritiku vzbuzuje i návrh rozpočtu na příští rok, v němž se nepočítá se zvyšováním léta stagnujících mezd ve veřejném sektoru.

Země v recesi

Renzi nastoupil do úřadu letos v únoru s programem zásadních reforem zaměřených na oživení ekonomiky, která ovšem i v letošním třetím čtvrtletí zůstala v recesi. Jeho návrhy se ale nelíbí odborům, které kvůli nim v uplynulých měsících uskutečnily už desítky demonstrací a stávek.

Premiér ale trvá na tom, že bude v reformách pokračovat, protože země by podle něj bez reforem čelila postupnému úpadku. „Musíme se pozorně zabývat tím, co nefunguje, a nezametat problémy pod koberec,“ řekl dnes Renzi na podnikatelském fóru v tureckém Istanbulu.