Globální ekonomická aktivita je nejslabší za 14 měsíců

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Straka Martin/E15

Tempo růstu globální ekonomické aktivity kleslo v prosinci na nejslabší úroveň za více než rok. Ukázaly to údaje americké banky JP Morgan, která kompiluje data z anket mezi nákupními manažery firem z největších světových ekonomik. Růst zpomalil v průmyslu i ve službách.

Globální index ekonomické aktivity klesl v posledním měsíci loňského roku na čtrnáctiměsíční minimum 52,3 bodu z listopadové úrovně 53,1 bodu. Už déle než dva roky se ale drží nad hranicí 50 bodů, která je předělem mezi růstem a poklesem.

„Nejnovější údaje indexu nákupních manažerů ukazují, že na konci roku nastalo další zmírnění tempa globálního růstu,“ uvedl podle agentury Reuters David Hensley z JP Morgan. Dodal, že pokles zaznamenaly ukazatele produkce, nových i celkových zakázek a zaměstnanosti.

Globální index aktivity v sektoru služeb klesl rovněž na minimum za 14 měsíců. Údaje banky JP Morgan minulý týden ukázaly, že aktivita v globálním zpracovatelském průmyslu rostla na konci roku nejslabším tempem za více než rok.

JP Morgan ve svém globálním indexu shrnuje údaje ze Spojených států, Japonska, Číny, Německa, Francie, Británie a Ruska.