Goldman Sachs a Morgan Stanley prchají z Británie, bojí se brexitu

Pokuta pro Goldman Sachs.Britský úřad pro finanční služby udělil americké banceGoldman Sachs pokutu 17,5 milionu liber za to, že jejneuvědomila o vyšetřování, které proti bance vedly úřadyv USA

Pokuta pro Goldman Sachs.Britský úřad pro finanční služby udělil americké banceGoldman Sachs pokutu 17,5 milionu liber za to, že jejneuvědomila o vyšetřování, které proti bance vedly úřadyv USA Zdroj: ctk

Goldman Sachs
Morgan Stanley, banky
Morgan Stanley
Theresa Mayová
Britská premiérka Theresa Mayová
7
Fotogalerie

Americké banky Goldman Sachs a Morgan Stanley přesunou stovky pracovních míst a část aktivit z Londýna jinam do Evropy. Potvrdily tak dřívější náznaky, že se k takovému kroku chystají. Oznámení přišlo jen krátce po zveřejnění data zahájení jednání o takzvaném brexitu, tedy vystoupení Británie z Evropské unie.

Obě investiční banky patřily mezi nejhlasitější oponenty odchodu Británie z EU. Po rozhodnutí Britů EU opustit a příklonu vlády k takzvané tvrdé variantě brexitu se začaly množit náznaky, že bankovní ústavy přehodnocují setrvání svých centrál v Londýně. Přišly by totiž o přístup na trhy členských zemí EU prostřednictvím takzvaných passportingových práv.

Goldman Sachs nejprve přemístí stovky zaměstnanců z Londýna a bude nabírat nové v jiných evropských zemích, řekl v úterý televizi CNBC člen vedení divize investičního bankovnictví Richard Gnodde. Banka uvažuje o vytvoření tisíce nových pracovních míst ve Frankfurtu nad Mohanem, týkat se to bude i obchodníků a vysoce postavených manažerů.

Asi 300 lidí se zatím chystá přemístit do Dublinu či Frankfurtu rovněž banka Morgan Stanley. "Nebude to znamenat konec Londýna, ale samozřejmě se musíme přizpůsobit," řekl na úterní tiskové konferenci prezident banky Colm Kelleher.