Google přesune výrobu svých chytrých telefonů z Číny do Vietnamu

Google

Google Zdroj: Shutterstock

Google Pixel 3
2
Fotogalerie

Internetová firma Google přesune výrobu svých chytrých telefonů Pixel z Číny do Vietnamu. Informoval o tom dnes japonský web Nikkei Asian Review. Americký internetový gigant se k tomuto kroku rozhodl v době, kdy v Číně roste cena práce a vlivem čínsko-americké obchodní války se zvyšují cla.

Google plánuje přesunout výrobu hardwaru určeného pro Spojené státy z Číny. Týká se to například telefonů Pixel či chytrých reproduktorů Google Home. Část výroby modelu Pixel 3A americká firma do Vietnamu přesune už před koncem letošního roku, napsal japonský web s odvoláním na nejmenované zdroje. Na dotazy agentury Reuters Google zatím nereagoval.

Výroba chytrých reproduktorů bude zčásti patrně přesunuta do Thajska; vývoj nových produktů a část výroby ale zůstane v Číně.

Společnost hodlá letos na trh dodat osm až deset milionů chytrých telefonů, tedy dvakrát více než minulý rok. V roce 2018 vyrobil Google 4,7 milionu chytrých telefonů, což podle výzkumné společnosti IDC představuje 0,3 procenta světového trhu. Letos už firma v prvním pololetí dodala 4,1 milionu telefonů, zejména díky modelu Pixel 3A.

Minulý rok se bezmála 70 procent telefonů Pixel prodalo ve Spojených státech a zbytek zejména v Británii a Japonsku.