Gorbačov: Nadcházející ruské volby nebudou spravedlivé

Prosincové parlamentní volby ani následné prezidentské klání v Rusku nebudou spravedlivé, jejich oficiální výsledky i volební účast budou určeny předem. V rozhovoru pro americký list Wall Street Journal (WSJ) to řekl bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov.

„U nás v Rusku máme vážné problémy s posílením demokracie, zajištěním poctivých voleb, svobodného soudnictví a se spoustou dalších věcí,“ řekl Gorbačov. Dodal, že současný premiér Vladimir Putin udělal z autoritativní vlády v Rusku zvyk.

Gorbačov vysvětlil, že když se Putin v roce 2000 dostal k moci, byl autoritativní model vlády nezbytný k tomu, aby se Rusko vnitřně sjednotilo. Nyní se ale z tohoto stylu řízení země stala „velmi nebezpečná věc“.

Putinova strana Jednotné Rusko je téměř jistým vítězem prosincových voleb a sám premiér se chce na jaře 2012 znovu ucházet o prezidentské křeslo. „Obojí tyto volby nebudou spravedlivé,“ řekl pro WSJ Gorbačov.

Navzdory demokratickému deficitu v Rusku bývalý prezident odmítl zásah zvenčí. Potřebné změny podle něj musí proběhnout uvnitř Ruska, sami voliči musí trvat na svých právech a ve volbách odmítnout Jednotné Rusko. Gorbačov odmítl říci, komu dá v blížících se volbách hlas. Když byl ale dotázán na liberální stranu Jabloko Grigorije Javlinského, prohlásil: „To je moje strana.“