Greenpeace poškodila archeologickou pláň Nazca v Peru

Nazca

Nazca Zdroj: ctk

Skupina aktivistů Greenpeace nedovoleně vstoupila na archeologické naleziště na peruánské planině Nazca a poškodila vzácné obrovské obrazce, uvedla peruánská vláda. Označila to za "atentát" na peruánskou kulturu a nařídila pachatele dopadnout a potrestat. Vedení mezinárodní ekologické organizace Greenpeace, jejíž lidé na planině rozvinuli transparent s nápisem Nadešel čas změny, budoucnost je obnovitelná, se dnes Peruáncům omluvila.

Organizace ujistila, že za 40 let svého působení vždy respektovala všechny národy a jejich kulturní dědictví. Lokalita je na seznamu světového kulturního dědictví, který vypracovává Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO).

Planina Nazca, která se nachází asi 400 kilometrů jižně od Limy, je světově proslulá obrovskými liniemi a obrazci představujícími rostliny a zvířata, mimo jiné ještěrku, kondora, velrybu a opici. Jsou plně viditelné jen ze vzduchu, což přispělo ke vzniku fantastických teorií o jejich vzniku ve spojení s mimozemskou civilizací. Zhruba 800 čar a 300 figurálních obrazců vzniklo asi před 2500 lety.

Vstup do oblasti je přísně zakázán vzhledem ke křehkosti půdy kolem linií obrazců. K případnému vstupu se vyžaduje speciální obuv podobná sněžnicím, skupina 12 až 15 přívrženců Greenpeace tam ale vnikla ve vysokých a sportovních botách. Podle úřadů poškodili místo kolem obrazce jednoho ptáka.