Hackeři zveřejnili osobní data stovek německých poslanců, včetně Merkelové

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Neznámí hackeři ukradli data stovek německých politiků a řadu jejich dokumentů s adresami, čísly kreditních karet a dalšími osobními daty zveřejnili na internetu. Informaci německé rozhlasové stanice rbb potvrdili některé politické strany. Podle televizní stanice n-tv byli obětí útoku poslanci všech parlamentních stran s výjimkou protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD), ale také například kancléřka Angela Merkelová, prezident Frank-Walter Steinmeier a řada ministrů.

Na internetu se podle rbb objevila mimo jiné řada interních stranických dokumentů, například seznamy členů jednotlivých stran a jejich adres. V řadě textů lze najít citlivé osobní údaje, na internetu se objevily také obsahy soukromých chatů poslanců s jejich rodinnými příslušníky, dopisy, účty nebo kopie občanských průkazů německých zákonodárců.

„Původci (hackerského útoku) chtějí poškodit důvěru v naši demokracii a její instituce,“ řekla ministryně spravedlnosti Katarina Barleyová, podle které jde o závažný útok. „Zločinci a lidé, kteří stojí za nimi, nesmějí určovat debatu v naší zemi,“ dodala.

Z politiků jsou podle televizní stanice n-tv mezi oběťmi hackerského útoku mimo jiné kancléřka Merkelová, prezident Steinmeier či předsedkyně dvou vládních stran Annegret Krampová-Karrenbauerová (CDU) a Andrea Nahlesová (SPD). V případě kancléřky se na internetu objevilo číslo jejího faxu, e-mailová adresa a několik dopisů. Řada poslanců, které dnes oslovila německá média, ale neměla tušení, zda se i oni stali terčem kybernetického útoku.

Bulvární list Bild napsal, že se na internetu neobjevila jen data politiků, ale i řady dalších známých osobností, například moderátora Jana Böhmermanna či několika novinářů veřejnoprávních stanic ARD a ZDF. Bild s odvoláním na bezpečnostní zdroje rovněž napsal, že chráněná vládní síť napadena nebyla.

Kdo je za masivní únik informací zodpovědný, není podle stanice rbb zatím jasné, stejně jako to, co bylo cílem jejich zveřejnění. Není ani zřejmé, zda v tom, jaké dokumenty byly zveřejněny, je nějaký systém. Zdá se ale, že byla zveřejněna všechna data, ke kterým se hackeři dostali, uvedla rbb. Podle ní se na internetu objevily i dokumenty staré několik let.

Politicky třaskavé materiály novináři rbb při prvním prohledání zveřejněných dokumentů nenašli.

Německá vláda nyní prověřuje zdroj úniku informací. Podle zdrojů agentury DPA prověřuje i možnost, že vůbec nešlo o hackerský útok a že informace na internetu zveřejnil někdo, kdo k nim oficiálně měl přístup. Úřady se nyní snaží o to, aby zveřejněná data ze sítě co nejrychleji zmizela.

Odkazy na stránky, na kterých byly ukradené informace zveřejněny, hackeři rozšířili pomocí sociální sítě Twitter. Podle rbb byly tyto odkazy zveřejněny už před Vánocemi, a to ve formě jakéhosi adventního kalendáře, pozornost vyvolaly ale až tento čtvrtek večer. Twitterový účet, který data zveřejnil, se podle rbb sám označuje za satiru, umění a bezpečnostní výzkum. Sleduje ho kolem 17.000 uživatelů. Osobní údaje více či méně známých osobností se na tomto účtu objevují od léta 2017.

Jasné zatím není, odkud ukradená data pocházejí. Podle rbb množství zveřejněných dokumentů dává tušit, že nejsou z jednoho zdroje. Obětí hackerského útoku jsou poslanci pěti parlamentních frakcí: CDU/CSU, SPD, Zelených, Levice a FDP. Dokumenty poslanců AfD se na internetu podle rbb neobjevily.